Simon Spies blev i 2022 debatteret i tre dokumentarprogrammer på Danmarks Radio – kritikken af disse, fik Radio 24syv til at nedsætte en såkaldt  Spies-kommission, der nu er kommet med sine konklusioner. Privatfoto via Spies.

Klar med vurdering af dokumentar om Simon Spies

Radio 24syv’s såkaldte Spies-kommission kom torsdag med sin vurdering af Danmarks Radios tre dokumentarprogrammer om Simon Spies. ”Meget er ikke dokumenteret godt nok,” hedder det.

Under fællesoverskriften ”Simon Spies – karaktermord i primetime” udgav journalist og forfatter Bo Østlund i februar sidste år 13 kritiske podcasts på samlet omkring 15 timer.

De kom som reaktion på Danmarks Radios tre TV-dokumentarprogrammer fra efteråret 2022 om Simon Spies og ”morgenbolledamerne” – der reelt primært var teenagepiger.

Simon Spies grundlagde sit rejsebureauet i 1956, siden hans død i 1984 har Spies Rejser skiftet ejer fire gange. I dag er Spies en del af Nordic Leisure Travel Group.

Men Bo Østlunds podcastserie med kritik af DR’s dokumentarprogrammer om blandt andet Simon Spies’ mørke sider, fik i juni sidste år Radio 24syv til at nedsætte en såkaldt Spies-kommission for at undersøge DR’s dokumentarprogrammer. Kommissionen bestod af journalist og mediekommentator Kurt Strand, TV-dokumentarist Thomas Stokholm og Ida Nyegård Espersen, journalist ved Dagbladet Information.

Kommissionens arbejde resulterede i syv programmer, der blev sendt denne måned på Radio 24syv. Og i dag, torsdag, kom kommissionen med sine endelige vurdering af DR’s arbejde.

Central kilde findes muligvis ikke
Fagbladet Journalisten, der udgives af Danmarks Journalistforbund, har hørt programmerne på Radio 24syv og skriver blandt andet i sin omtale af programserien:

”Det er ”ærgerligt”, at DR laver en dokumentar med 200 kilder og alligevel er meget ikke dokumenteret godt nok, lyder kritikken af ”Spies og morgenbolledamerne” fra den såkaldte Spies-kommission,” skriver Journalisten og tilføjer:

DR-dokumentarserien ”Spies og morgenbolledamerne” bidrager med vigtig ny viden om Simon Spies, der misbrugte sin magt ved at lade helt unge morgenbolledamer stå seksuelt til rådighed for ham, lyder den mest rosende del af hovedkonklusionen fra Spies-kommissionen, ifølge Journalisten.

Central kilde findes muligvis ikke
Kommissionen har talt med flere centrale medvirkende fra DR-dokumentaren, der blev produceret for DR af produktionsselskabet Laud People. Navnlig er der blevet kigget på påstanden fra dokumentaren om, at Simon Spies gav penge for at brække armen på minimum én kvinde.

Og det er der ikke dokumentation for, mener kommissionen. En kilde i DR-dokumentaren, Charlotte Nielsen, siger: “Jeg ved, at Heidi Kok gik med til at få brækket sin arm,” siger hun. Men det lykkes hverken DR, Laud People eller Spies-Kommissionen at finde bevis for, at Heidi Kok eksisterer eller har eksisteret. Til Spies-kommissionen siger Charlotte Nielsen, at hun ikke er ”sikker på”, om Heidi Kok faktisk fik brækket armen. Charlotte Nielsen har aldrig set det, kun hørt om det.

Til kommissionen siger DR’s dokumentarredaktør, Erling Groth: “Vi er ikke lykkedes med at finde hende (Heidi Kok)”

Medlem af Spies-kommissionen, Kurt Strand, siger: ”Desværre lever DR-dokumentaren ikke op til det, man kan forvente af en dokumentar. Der er for meget, der ikke er dokumenteret eller ikke dokumenteret godt nok. Vigtige nuancer er udeladt, og der er generaliseringer, der ikke er belæg for.”

Spies: Ingen dokumentation i programmerne for at det skete
Selve Spies Rejser medvirkede hverken i DR-dokumentaren eller i forhold til Spies-kommissionen på Radio 24syv.

Men i oktober 2022, et par måneder efter DR-dokumentarprogrammerne havde været vist, udtalte Jan Vendelbo, Spies’ administrerende direktør, sig i et længere interview til Standby.dk om tiden under mediestormvejret som følge af DR-dokumentaren.

Jan Vendelbo, der blev administrerende direktør for Spies for 12 år siden, startede i Spies i 1985, året efter Simon Spies døde, som airgude hos Spies’ flyselskab, det daværende Conair, i dag hedder det Sunclass Airlines.

Til Standby.dk sagde Jan Vendelbo i oktober 2022 blandt andet: ”DR-dokumentaren kørte meget på vold og brækkede arme. Det med brækkede arme var helt ukendt for mig – jeg spurgte i Spies Rejser om nogen havde hørt om dét. Det havde de ikke – og der var ingen dokumentation i DR-programmerne for at det skete.”

Jan Vendelbo sagde også: ”Simon Spies grundlagde Spies Rejser, og vi driver med stolthed den arv videre – men Spies Rejser i dag har jo ikke noget at gøre med, hvad Simon Spies gjorde i 1970’erne.”

Også Bo Østlund’s podcastserie blev vurderet af Spies-kommissionen. Under overskriften ”Spies-Kommissionen: Bo Østlund var ikke helt neutral,” bringer Journalisten denne artikel.

 

Relaterede artikler:

Simon Spies-undersøgelse forsinket

Podcastserie kritiserer dokumentar om Simon Spies

Spies forventede et mediestormvejr – fik en orkan