Kort nyt

 • Scandic sparer millioner i husleje

  (15-01-21 – 13:16) I december havde samtlige Scandic-hoteller en gennemsnitlig belægningsgrad på 15 procent og fortsat svag efterspørgsel på alle markeder. Belægningsprocenten blev dermed 23 for årets sidste kvartal. Der forventes samme belægningsprocenter i første kvartal af 2021.

  Derfor forhandler hotelkæden fortsat om at få nedbragt huslejeomkostninger og har indtil nu fået reduceret disse med cirka 850 millioner svenske kroner, cirka 626 millioner danske kroner, oplyser Scandic Hotels i en pressemeddelelse. Det tilføjes, at fordi der fortsat forventes lav belægning, er der behov for yderligere reduktioner i huslejeaftalerne.

  Ifølge Benchmarking Alliance faldt RevPAR, (Revenue per available room, indtægt per værelse til salg, red.) med mellem 59 og 72 procent i de nordiske lande i fjerde kvartal af 2020, oplyser Scandic.

 • DFDS ligger stille til 7. februar – returnerer millionkompensation

  (15-01-21 – 13:00) Det danske rederi får et driftsresultat i seneste kvartalsregnskab før særlige poster på 2,7 milliarder kroner. Det er næsten 200 millioner kroner mere end forventet, oplyser DFDS, der har cirka 80 procent af sin totale omsætning fra fragtområdet, resten er fra passagersiden.

  På grund af det bedre resultat, har rederiet tilbageført 50 millioner kroner i lønkompensation fra staten for fjerde kvartal.

  ”Kvartalsresultatet kunne have været endnu bedre, men vi besluttede at trække vores ansøgning om omkostningskompensation på 50 millioner kroner tilbage i lyset af DFDS’ indtjening. Coronakrisen har påvirket os alle negativt, men heldigvis er DFDS kommet bedre end forventet igennem 2020, og vi følte, at det var passende at betale den modtagne kompensation tilbage,” siger koncernchef Torben Carlsen.

  Efter arbejdsmarkedets parter og regeringen blev enige om at forlænge ordningen med lønkompensation til 7. februar, ligger begge DFDS’ færger på København-Oslo fortsat stille til foreløbig 7. februar. Det skyldes meget få rejsende under coronarestriktionerne og at danske rederier med udenrigsfart får forlænget lønkompensationen til 7. februar. Lønkompensationsordningen giver mulighed for at sende ansatte hjem, hvor staten dækker 75-90 procent af lønnen.

 • Ingen rejsevejledninger før tidligst 7. februar

  (14-01-21 – 09:28) Efter de danske corona-restriktioner onsdag blev forlænget til foreløbig 7. februar, meddeler Udenrigsministeriet, at også de ugentlige rejsevejledninger er sat på pause til samme dato. Det hænger sammen med, at de danske rejsevejledninger med få undtagelser er røde for resten af verden.

  ”De forlængede skærpelser betyder, at modellerne for opdateringer af Udenrigsministeriets rejsevejledninger for EU/Schengenlande og tredjelande er suspenderet til 7. februar,” lyder det fra Udenrigsministeriet.

 • Airbnb annullerer alle reservationer i Washington DC

  (14-01-21 – 09:26) Forud for indsættelsen af Joe Biden som USA’s næste og 46. præsident onsdag i næste uge, har Airbnb annulleret alle reservationer i området omkring forbundshovedstaden Washington. Ligeledes har Airbnb blokeret for, at der i denne tid kan bookes overnatninger via platformen i området.

  Under coronakrisen ønsker myndighederne ikke store forsamlinger ligesom blandt andet FBI frygter, at fanatiske og voldelige tilhængere af den afgående præsident Trump igen vil søge voldelige konfrontationer, som det skete sidste uge, da de stormede kongresbygningen.

  Airbnb betaler alle penge tilbage til de, der havde booket overnatninger via platformen i ugen omkring indsættelsen af Joe Biden ligesom udlejere får kompenseret deres udeblevne indtægter for perioden, skriver BBC.

  Airbnb siger i en pressemeddelelse: “Vi er bekendt med myndighedernes advarsel om, at bevæbnede militsgrupper og kendte had-grupper har planer om at rejse til Washington DC for at forsøge af afbryde indsættelsen.”

 • Ét år siden STANDBY.DK bragte første corona-artikel

  (14-01-21 – 09:24) I dag, 14. januar, er det præcis et år siden, at STANDBY.DK bragt den første artikel om, hvad der i dag kaldes corona-virussen.

  Overskriften var ”Frygter ny virus der kan minde om SARS” – hele artiklen kan ses via dette link.

  Overskrifterne for de andre artikler denne dag sidste år var ”Europæiske ERV forlænger dækningsfrist for Norwegian”, ”Dubai varmer op til Expo 2020” og ”Dansker Årets Medarbejder blandt 17.000 hotelansatte” og ”Qatar Airways i samarbejde med tyske jernbaner”

 • Mallorca får certifikat – som første destination i Europa

  Mallorca, den største spanske ø i Middelhavet, har fået udmærkelse fra FN’s turismeorganisation, UNWTO. Pressefoto: Turistrådet på Mallorca, Fundació Mallorca Turisme (FMT)

  (13-01-21 – 14:44) Turistrådet på Mallorca, Fundació Mallorca Turisme (FMT), har som første turistråd i Europa fået et UNTWO.Quest-certifikat.

  Det uddeles af FN’s Verdensturismeorganisationen (UNWTO, World Tourism Organization) og gives til destinationer med høj kvalitet og som er et eksempel for andre destinationer.

  Det skriver FMT’s PR-bureau for blandt andet Danmark, Related, i en pressemeddelelse.

  Mallorca har fået høj karakter inden for promovering og kommunikation, herunder af store events. Samtidig er turistrådet på den spanske middelhavsø fremhævet som eksempel i forhold til at styrke sin konkurrenceevne samt sit samarbejde med relevante offentlige institutioner og partnere, oplyses det.

  Æresbevisningen gælder for fire år, herefter kan den fornys, hvis Mallorca stadig opfylder kriterierne.

 • Dobbelt så mange danskere lejer sommerhus

  (12-01-21 – 16:52) Antallet af danskere, der har lejet sommerhus til et tidspunkt i 2021, er dobbelt så højt som sidste år, skriver Ekstra Bladet.

  Antallet af sommerhusbookinger til 2021 lå ved udgangen af november på 240.000 uger, hvilket er 14 procent højere end for samme periode for et år siden. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Tallet er især trukket op af danskere, der vil holde ferie herhjemme, da der har været en fordobling af antallet af danske bookinger.

  I de første 11 måneder af 2020 har der været 19,57 millioner overnatninger i lejede sommerhus. Det var to procent lavere end i 2019.

 • Krydstogtrederi får ny nordisk salgsdirektør

  (12-01-21 – 18:50) Efter fem år væk fra Silversea Cruises, vendte Thomas Harrison ved årsskiftet tilbage som blandt andet salgsdirektør for Norden for det Royal Caribbean Group-ejede luksuskrydstogtrederi.

  I mellemtiden har han ifølge sin Linkedin-profil været general manager for Amalgamated Port & Cruise Service, Uniworld Boutique River Cruise Collection og nordisk salgsdirektør for SeaDream Yacht Club.

  Thomas Harrison bliver hos Silversea Cruises europæisk salgsdirektør, dog ikke for Tyskland, Schweiz og Østrig. Han skal have særligt fokus på det nordiske marked, hedder det i en pressemeddelelse fra Silversea Cruises, der foreløbig har seks mindre luksuskrydstogtskibe.

 • Dødsfald hos IDA Conference

  Gine Tougaard, general manager hos konferencecentret IDA Conference i København, bisættes på onsdag fra Nivå Kirke.

  (11-01-21 – 16:42) Gine Tougaard, general manager hos konferencecentret IDA Conference i København, døde i sidste uge.

  ”Det er med stor sorg, at vi har modtaget den triste besked om, at Gine Tougaard onsdag den 6 januar er gået bort, grundet sygdom,” skriver IDA Conference i opslag på Linkedin og tilføjer:

  ”Det kan ikke beskrives med ord, hvor meget Gine som menneske og som kollega har betydet for os hos IDA Conference. Gine var IDA Conference. Hendes altid positive tilgang, hendes professionalisme, gå-på-mod, varme og rummelighed, har altid været til dyb inspiration og højt værdsat af os alle. Det er et kæmpe tomrum, hun efterlader, og det er dybt uforståeligt at hun ikke længere er iblandt os.

  Vi sender Gines familie vores største medfølelse og tusindvis af tanker.

  Bisættelsen foregår fra Nivå Kirke onsdag d. 13 januar klokken 12. (Det er ikke muligt at deltage grundet Covid-19 restriktionerne),” står der i teksten.

 • Green Attractions skal hjælpe bæredygtige danske attraktioner

  (11-01-21 – 13:06) Mange danske forlystelsesparker, museer og oplevelsescentre arbejder allerede med bæredygtighed. Men nu skal dette arbejde fremmes med støtte på 1,3 millioner kroner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

  ”Bæredygtige oplevelser og attraktioner i Danmark” er navnet på det nye HORESTA-projekt. Det skal blandt andet tilpasse turismens miljømærke, Green Key, til attraktioner og forlystelser og så videre, samlet under navnet Green Attractions.

  ”Danmark skal have verdens mest bæredygtige turisterhverv. Med ressourcerne fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil vi sænke miljø- og klimaftrykket i oplevelseserhvervet samt nedbringe turistvirksomhedernes udgifter,” siger Mikal Holt Jensen, miljøchef i HORESTA og sekretariatschef for Green Key, i en pressemeddelelse.

  Projektet vil indsamle og sprede viden og råd om bæredygtighed i attraktioner. Herunder også best-practices fra virksomheder, der griber corona-udfordringer an på en særlig måde ved blandt andet at sænke miljø- og klimabelastningen.

 • Rejsebureau med til at genopbygge nedbrændt hotel

  (10-01-21 – 18:35) Efter at en altødelæggende brand i februar sidste år udslettede Hotel Julsø ved Himmelbjerget, har ejerne arbejdet på at finde en løsning for en genopførsel. Det arbejde er nu mundet ud i et samarbejde med det lokale rejseselskab Topas Explorer Group om et projekt, som vil genoplive hoteldriften på Hotel Julsø. Det skriver Midtjyllands Avis.

  ”Planen er, at hotellet i de to bygninger skal kunne byde overnattende gæster velkommen i 32 værelser,” skriver de nye samarbejdspartnere i en pressemeddelelse. Kristina Junker Ceravolo og Pasquale Ceravolo har ejet og drevet Hotel Julsø i over tyve år.

  ”Vi tror på et grønt og bæredygtigt udtryk i en nutidig arkitektonisk fortolkning som videreførelse af den kulturhistoriske arv på Hotel Julsø,” siger direktør i Topas Explorer Group, Jørgen Sølvsten Nielsen. Topas har mange års erfaring i at drive hoteller og lodges rundt omkring i verden med bæredygtighed som omdrejningspunkt og driver ligeledes et rejsebureau med hovedkontor i Ry.

 • Danmarks nyeste færge er på vej

  Den eldrevne færge Grotte slæbes fra Polen mod Danmark. Den sættes efter planen i drift hos Fanølinjen til efteråret. Foto via Molslinjen.

  (10-01-21 – 18:26) Fanølinjens første el-færge, Grotte, har forladt værftet i Polen og slæbes nu mod Hvide Sande.

  Her begynder arbejdet med at montere alt det indvendige på broen, i passagerområdet og i det maskinrum, der bliver en helt anden sag end maskinrummene hos de to søsterfærger, Menja og Fenja, oplyser Molslinjen, der også ejer Fanølinjen.

  ”Det er en spændende rejse, som begynder for Fanølinjen og Molslinjen. Grotte er vores første el-færge nogensinde, og elektrificering af vores kortere ruter er en væsentlig del af vores klima-strategi,” siger Molslinjens administrerende direktør, Carsten Jensen, i pressemeddelelsen.

  Selv om Grotte skal sejle på strøm, vil den stadig have muligheden for at sejle på almindeligt brændstof. Det er nødvendigt for at sikre sejlads til og fra Fanø under alle forhold og i tilfælde af nødsituationer.

  Molslinjen, der netop har fået ny ejer, er Danmarks største indenrigs færgeselskab. Med en flåde på 15 skibe driver selskabet i alt ni ruter fordelt på Alslinjen, Bornholmslinjen, Fanølinjen, Langelandslinjen, Molslinjen og Samsølinjen. Tilsammen har færgerne mere end otte millioner gæster årligt. I samarbejde med Herning Turist driver Molslinjen fjernbusruterne hos Kombardo Expressen.

   

 • Mødecenter får streamingstudie til virtuelle events

  (10-01-21 – 18:21) Mødecentret Huone Copenhagen ved Københavns Lufthavn er gået sammen med Livehouse Europe om opførelsen af et streamingstudie, hvor gæster kan streame events, møder og konferencer virtuelt til online deltagere. Det oplyser Huone i en pressemeddelelse.

  Studiet står i Huone Copenhagens lokaler og indeholder det nyeste streamingudstyr, der kan skaleres i forhold til kunders tekniske behov og antal deltagere. Om partnerskabet med Livehouse Europe, siger Louise Adolph, administrerende direktør for Huone Copenhagen:

  ”Vi længe ledt efter en partner, der kunne opgradere vores kreative konferencecenter på den tekniske side til den tid, vi står i, hvor hybrid- og online møder bliver brugt som aldrig før. I Livehouse Europe har vi fundet den rigtige partner. For mange af vores kunder kan streaming- og hybridmøder måske være lidt kompliceret, men med studiet fra Livehouse Europe vil vores kunder blive guidet og fulgt igennem hele den tekniske proces.”

 • Kendt hotel lukker igen og sender 60 ansatte hjem

  (08-01-21 – 12:16) ”Ordrebogen er tom, så fra lørdag lukker Hotel Koldingfjord ned ligesom i foråret. Der sker absolut ingenting, og med forsamlingsforbuddet så gør folk intet,” siger hoteldirektør Peder J. Madsen til JyskeVestkysten ifølge HORESTA’s nyhedsbrev.

  ”Der er nul aktivitet, så derfor har vi meddelt godt 60 ansatte, at de er hjemsendt under ordningen med lønkompensation, foreløbig en uge, men med en forventning om, at det bliver forlænget,” siger Peder J. Madsen og tilføjer: ”Lige nu er der kompensation på faste omkostninger og løn frem til 17. januar. Det kan jeg ikke planlægge ud fra. Det er for kort tid.”

 • Danmark på vej med vaccinepas

  (08-01-21 – 10:16) Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på et COVID-19-vaccinepas, der lanceres i starten af 2021, skriver DR.dk

  Det danske vaccinepas kommer til at være en print selv-løsning på sundhed.dk, og i første omgang regner Sundhedsministeriet med, at det vil hjælpe rejsende danskere.

  ”Det er forventningen, at der kan være krav fra andre lande om forevisning af vaccine-dokumentation ved indrejse. Her kan et dansk vaccinepas bruges,” skriver ministeriet til DR Nyheder.

  Danmark har som første land i EU givet første dose af coronavaccine til over én procent af befolkningen. Det viser de seneste tal fra EU–landene, som blandt andet forskere fra Oxford University har samlet på ourworldindata.org

 • Aarhus Kommune hjælper turismen med millionbeløb

  (07-01-21 – 18:54) Aarhus Kommune afsætter seks millioner til genstart af turisme, detailhandel og oplevelsesindustrien efter coronapandemien. To millioner til hvert område.

  Pengene skal gå til udvikling af nye koncepter og modeller, som kan tiltrække flere shoppinggæster til Aarhus og udvikle en bæredygtig turisme. Desuden er pengene øremærket markedsføring af Aarhus som oplevelses- og underholdningsby, ligesom pengene skal bruges til udvikling af nye koncepter som følge af corona, fremgår det af en pressemeddelelse.

  Turistdirektør Pia Lange Christensen, Visit Aarhus, siger i samme: ”Med den nuværende nedlukning er det så sort, som det næsten kan blive for hoteller, museer, attraktioner osv., så der er virkelig brug for alt, vi kan få til turisme- og oplevelsesindustrien.”

 • Gratis medlemskab af Discover America i Danmark

  (07-01-21 – 18:52) Den danske Discover America-komite tilbyder i år gratis medlemskab for partnere, rejsebureauagenter, leverandører, presse og så videre. Foreningen har i øvrigt virtuel generalforsamling den 28. januar; indbydelserne udsendes i næste uge.

 • PATA Danmark støtter ungdomsprojekt

  (07-01-21 – 18:48) PATA (Pacific Asia Travel Association) Danmark støtter i år PATA Foundations bestræbelser på at hjælpe unge i den også hårdt coronaramte Asien- og Stillehavsregion. PATA Foundation benytter digital mikro-læring for at hjælpe unge med at få de kvalifikationer, der er nødvendige for at søge et job i for eksempel rejsebranchen.

  Det skriver PATA Danmark på sin Facebook-side og tilføjer: ”Ophøret af internationale rejser har givet ufattelig mange udfordringer for virksomheder i hele verdens rejseindustri.”

  Gennem programmet ”Micro Learning Macro Impact” får unge færdigheder og muligheder, mens vores branche får velkvalificeret personale, der kan bidrage, når man er klar til at reetablere rejse- og turistbranchen, lyder det fra PATA Danmark.

 • Rødt lys til Sydafrika

  (06-01-21 – 12:58) Den danske rejsevejledning for Sydafrika er opdateret med ændringer i afsnittet Generel anbefaling, oplyser Udenrigsministeriet.

  Det overordnede sikkerhedsniveau er ændret til ”vi fraråder alle rejser” (altså også erhvervsrejser) pga. den særligt smitsomme COVID-19-virusvariant i Sydafrika samt for at forhindre yderligere spredning af denne variant i Danmark, skriver UM.

 • ”Danskerne kan være coronavaccineret inden sommeren er slut”

  (05-01-21 – 15:50) Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, mener, at det ser lovende ud for den danske vaccineplan. Hvis alt går efter planen, kan størstedelen af den danske befolkning være vaccineret, inden sommeren er slut, siger han til DR.dk

  Indtil nu har ”kun” over 50.000 danskere fået det første af to stik med coronavaccinen

  Men kigger vi ind i sommeren, kan det tal se meget anderledes ud. ”Hvis alt går efter planen, kan vi have vaccineret størstedelen af den voksne befolkning inden sommeren er slut,” siger direktøren for Lægemiddelstyrelsen. Men det kræver godkendelse af flere vacciner eller øget produktion af de allerede godkendt.

  ”Hvis vi “kun” har de tre RNA-vacciner, altså Pfizer/Biontech, Moderna og Curvevac, så vil vi kunne vaccinere hele den voksne del af befolkningen hen mod slutningen af sommeren. Hvis flere bliver godkendt, ja så ser det jo endnu bedre ud,” siger Thomas Senderovitz.