Kort nyt

 • Lille færgerederi holder pause mellem Danmark og Sverige

  (25-10-20 – 10:16) Sundbusserne, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, tager indtil videre en coronapause. Rederiet, der kun medtager gående passagerer, har mistet passagergrundlaget efter Skåne torsdag blev orange i de danske rejsevejledninger, som følge af stigende smittetal i regionen.

  Det større rederi ForSea sejler fortsat hvert 20. minut mellem de to Øresundsbyer med passagerer, personbiler, busser, lastbiler og så videre.

  Danskere kan frit rejse ind i Sverige, også i for eksempel transit til Ystad, hvorfra der sejles til Bornholm, eller hvis de eksempelvis skal i egen ødegård.

  Hans Froholdt, administrerende direktør for og en af medejere af Sundbusserne, siger til Helsingør Dagblad: ”Det har ligget i kortene at det kun var et spørgsmål om tid, før også Skåne blev orange. En færgerute, der er afhængig af gående passager, får det meget svært når netop muligheden for spontant at tage med færgen forsvinder.”

  Nu afventer Sundbusserne situationen. Hans Froholdt udelukker ikke, at man senere på året vil genoptage driften, hvis forholdene gør det muligt.

 • Mundbindskravet forlænget til 2. januar

  (25-10-20 – 09:35) Som følge af det stigende smittetryk fra Covid-19, forlænges kravet om brug af mundbind eller visir i al kollektiv transport, inklusive taxi og færger samt på stationer, til den 2. januar. Det skriver transportministeriet i en pressemeddelelse.

 • Grønt lys til Singapore – ud med Canada, Georgien og Tunesien

  (23-10-20 – 17:37) Udenrigsministeriet har justeret de danske rejsevejledninger for lande uden for EU/Schengen og UK.

  Den nationale landegruppe-taskforce med Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet har fredag gennemgået listen over lande uden for EU/Schengen og UK, som lever op til EU’s COVID-19-kriterier.

  På denne baggrund er det vurderet, at der i tillæg til Australien, Japan, New Zealand, Sydkorea, Thailand og Uruguay nu kan åbnes op for indrejse fra Singapore.

  Udenrigsministeriets rejsevejledninger for disse syv lande, er dog fortsat orange (alle ikke-nødvendige rejser frarådes), idet de pågældende lande har indrejserestriktioner for danske rejsende.

  Canada, Georgien og Tunesien er ikke længere på EU’s landeliste.

 • Tyskland: Ingen særregler for Bornholm

  (23-10-20 – 14:14) Tyskland kan godt finde ud af at lave regionale rejsevejledninger for de Kanariske Øer. Men det kan ikke lade sig gøre at undtage Bornholm for sine rejserestriktioner for Region Hovedstaden, som Bornholm hører under, skriver TV2 Bornholm.

  Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, havde skrevet til den tyske udenrigsminister for at få Bornholm undtaget fra de tyske restriktioner, også fordi Bornholms smittetal er lavere end Københavnsområdet. Men Berlin svarede altså med et venligt, men bestemt: Nein, leider nicht.

 • Statsministeren har pressemøde fredag klokken 18.30

  (23-10-20 – 13:52) Statsministeriet har indkaldt til pressemøde fredag klokken 18.30, skriver Ritzau. Statsminister Mette Frederiksen har varslet yderligere restriktioner under coronakrisen.

 • 12 nye medlemmer i Danmarks Rejsebureau Forening

  (21-10-20 – 17:50) Danmarks Rejsebureau Forening, der i forvejen har omkring 100 medlemmer, tanker nye i denne tid.

  Således skriver DRF’s nyhedsbrev, at den vigtige brancheforening siden årets start har budt velkommen til 12 nye rejsebureaumedlemmer. De er, i alfabetisk rækkefølge:

  Afrikas Horisonter, Agenda Travel, Ans Rejser, DANexplore, Dansk Studie Center, Grøn Rejs, Historiske Rejser, Jeresferie.dk, LA Travel, Lifestyle Golf, Pust Rejser og Royal Hunting & Safari Tours.

  På DRF’s medlemsside er der flere informationer om foreningens medlemmer.

 • Ny dansk gourmetrestaurant med kun syv borde

  Mesterkokken Mads Cortsen, der har udviklet nogle af retterne til N.V. Tasting på Nørre Vosborg. Foto Michael Bo Rasmussen, Baghuset.

  (20-10-20 – 13:10) Torsdag i denne uge åbner vestjyske Hotel Nørre Vosborg gourmetrestauranten N. V. Tasting med kun syv borde.

  Ifølge pressemeddelelse fra familien Bühlmann, der blandt andet driver Nørre Vosborg med 56 hotelværelser og konferencefaciliteter for op til 300, har den nye restaurant kokke og tjenere fra blandt andet Michelin-restauranter i København og Aarhus.

  ”Den stadig voksende gastroturisme fra ind- og udland, vurderer vi, vil give N. V. Tasting ekstra stor mening i den samlede hotelforretning på Nørre Vosborg,” siger direktørparret bag hotelvirksomheden Familien Bühlmann i Aalborg, Anemette og Danni Bühlmann.

  Familien driver blandt andet også Hotel Scheelsminde ved Aalborg, Aalborg Airport Hotel, Hotel Villa Provence i Aarhus og til april åbnes det nybyggede Hotel Peak 12 i Viborg.

 • Ny pressechef hos det franske turistråd 

  Henriette Leth Nielsen er ny pressechef hos det franske turistråd Atout France’s nordiske kontor i København. PR-foto.

  (20-10-20 – 07:57) Henriette Leth Nielsen er ny pressechef hos det franske turistråd Atout France’s nordiske kontor i København. Hun begyndte 1. september, men oplysningen er først blevet officiel nu.

  Hun afløser Rasmus Schack, der siden december 2018 havde været nordisk pressechef hos Atout France, men som i sommer opsagde sin stilling for at ”søge nye udfordringer.”

  Henriette Leth Nielsen, der ifølge sin Linkedin-profil har en kandidatgrad fra Roskilde Universitetscenter indenfor kommunikation og fransk, har det seneste år været “Host City Promotion Manager EURO 2020 Copenhagen” hos Dansk Boldspil-Union. Tidligere har hun blandt andet haft syv år som kommunikationschef hos Dansk Atletik og to år som PR-medarbejder hos FDM Travel.

 • HORESTA’s administrerende direktør på pause året ud

  (19-10-20 – 12:42) Coronakrisen har også slidt hårdt på brancheforeningen HORESTA.

  ”Dette gælder ikke mindst Katia (Østergaard, red), der fra starten er gået forrest og kæmpet for branchens interesser. Dette både i direkte dialog med regeringen, men også i medierne, hvor hun i en periode nærmest i døgndrift har ageret talerør for turisme- og oplevelsesindustrien,” skriver HORESTAs bestyrelsesformand, Jens Zimmer Christensen, i en meddelelse og tilføjer:

  ”Det har lagt et stort pres på Katia, hvorfor hun desværre er nødt til at tage en pause frem til udgangen af året. I Katias fravær har HORESTA’s direktørgruppe fortsat ansvaret for den daglige drift i tæt dialog med formanden, mens formandskabet og bestyrelsen håndterer sager af strategisk og principiel karakter.”

  Formanden ”benytter lejligheden til at takke alle HORESTAs medarbejdere for deres store indsats og medlemmerne for deres opbakning i en, for alle, svær tid.”

  HORESTA’s ledelsesgruppes ansvarsområder er fortsat: Jura: Pia E. Voss, politik: Kirsten Munch Andersen, kommunikation: Henrik Messmer, forskning og udvikling: Benedikte Rosenbrinck, og økonomi: Henrik Thomas Larsen.

 • Topchef forlader dansk erhvervsrejsebureau

  Thomas Friis Rasmussen stoppede sidste måned som øverste chef for erhvervsrejsebureauet BCD Travel i Danmark. Arkivfoto fra BCD Travel.

  (19-10-20 – 12:27) Thomas Friis Rasmussen stoppede sidste måned som chef for Client Management Nordic hos det hollandske erhvervsrejsebureau, BCD Travel. Afskeden med BCD, hvor Thomas Rasmussen var højest placerede dansker i Danmark, skyldes almindelige nedskæringer, oplyser BCD’s nordiske direktør, Örjan Persson, til STANDBY.dk

  Thomas Rasmussen begyndte i juni 2018 hos BCD Travel; inden da havde han haft en række topjobs hos blandt andet American Express Global Business Travel og British Airways.

  STANDBY.dk skrev om Thomas Rasmussen i maj 2018, hvor nyheden kom, om at han skulle til BCD Travel.

 • Danske Procon får kontrakt med svensk rejsebureaukæde

  (19-10-20 – 09:02) Danske Travel Solution, der leverer teknologi til rejsebranchen, har landet en ny aftale med svenske Arrive Agencies indenfor områder som mid- og back office-løsninger. Med aftalen bliver Procon en foretrukken business-partner hos Arrive Agencies, hedder det i en pressemeddelelsen.

  Foreløbig har Procon og Arrive leveret rejseteknologiske løsninger til tre svenske rejsebureauer, Resehuset Jönköping, Respartner Helsingborg og Respartner Ängelholm. Det nye udstyr skal hjælpe rejsebureauer med de såkaldte post-booking processes leveret af Procons system ProTAS.

  ”Partnerskabet mellem Procon og Arrive Agencies skal på sigt leverer teknologiske løsninger til 30 rejsebureauer i Sverige og Norge,” oplyser Henrik Lykke Hansen, kommerciel direktør hos Procon.

 • Flere danskere på kør-selv-ferie i Danmark

  (19-10-20 – 08:45) Mens mange i år måtte droppe udlandsrejsen i efterårsferien på grund af rejsevejledningerne, så lejer langt flere danskere bil herhjemme i sammenlignet med forrige år. Særligt i København oplever Avis Biludlejning stor efterspørgsel, hedder det i en pressemeddelelse.

  “Der er altid mange danskere, der lejer bil i ugerne omkring efterårsferien. Men i år oplever vi en særlig stor interesse, og det skyldes nok en kombination af rejserestriktioner og at danskerne har fået smag for at holde ferie i Danmark,” siger Andrew Smith, chef for Avis Danmark.

  I uge 42 havde Avis 15 procent flere bookinger i København end samme uge sidste år, og tendensen fortsætter ind her i uge 43. Her har Avis 21 procent flere bookinger i København sammenlignet med sidste år.

 • Gouda-undersøgelse: Mange vil først flyve efter coronaen

  (18-10-20 – 18:45) Selv om Sundhedsstyrelsen ikke fraråder flyrejser, mener en ud af tre danskere ikke, at det er sikkert at flyve, før der er en vaccine mod coronavirus. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring, skriver Ekstra Bladet.

  I undersøgelsen svarer 52 procent, at de ikke vil flyve under de nuværende omstændigheder.

  Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring, siger: ”Intet miljø er helt undtaget for smitterisiko, og flyselskaberne har taget situationen meget alvorligt og lavet en række tiltag, så risikoen for smitte ombord på fly er minimeret.”

 • Danmark nummer to ved kokke-EM

  Klik for stort format. Den danske Geranium-trio ved fredagens Europamesterskab for kokke, fra venstre Rasmus Kofoed, Sebastian Svendsgaard og Ronni Mortensen. Facebook-foto fra Bocuse d’Or Danmark: Saku Suurhall.

  (17-10-20 – 14:14) De danske kokke Ronni Mortensen og medhjælper Sebastian Svensgaard, begge fra den trestjernede Michel-restaurant Geranium i København, vandt fredag sølvmedalje ved Bocuse d’Or Europe, det uofficielle europamesterskab for kokke. Det blev i år holdt i den estiske hovedstad, Tallinn.

  Som coach havde duoen selveste Rasmus Kofoed fra Geranium, der har vundet både bronze, sølv og guld ved den prestigefyldte kokkekonkurrence.

  Den danske duo kvalificerede sig med deres andenplads til interkontinentale finale i Lyon 1. og 2. juni næste år. Bocuse d’Or er det uofficielle gastronomiske verdensmesterskab,  stiftet i 1987 af den franske mesterkok Paul Bocuse.

  HORESTA’s bestyrelsesformand, Jens Zimmer Christensen, glæder sig over det flotte resultat. Han understreger samtidig, at gourmetsegmentet har været særligt hårdt ramt af krisen på grund af den store andel af omsætningen, der normalt kommer fra internationale turister.

  Flere danske Michelin-restauranter er allerede lukket, og som situationen med COVID-19 er, kan det ikke udelukkes, at flere danske stjerner må falde. ”Det vil være en katastrofe, hvis krisen ødelægger en position, de danske kokke har brugt årtier på at bygge op, og som gaver turisme- og oplevelseserhvervet,” siger Jens Zimmer Christensen.

 • Dansker fortsætter i spidsen for Europas hoteller og restauranter

  Klik for stort format. HORESTAs bestyrelsesformand, Jens Zimmer Christensen, på sit kontor i HORESTA-huset på Frederiksberg. Foto: Henrik Baumgarten.

  (16-10-20 – 12:40) HORESTAs bestyrelsesformand, hoteldirektør Jens Zimmer Christensen, er blevet genvalgt til formandsposten i den europæiske hotel- og restaurantorganisation, HOTREC. Han har været i HOTRECs bestyrelse i fire år – de seneste to som formand.

  ”På tværs af Europa står vi som erhverv med mange af de samme udfordringer og HOTREC varetager branchens europæiske interesser over for EU. Jeg glæder mig til at fortsætte arbejdet i Bruxelles for branchens interesser,” siger Jens Zimmer Christensen i pressemeddelelse og tilføjer:

  ”Lige nu kæmper titusindvis af turisme- og oplevelsesvirksomheder hårdt for at overleve, og millioner af job på hele kontinentet er i fare. Som branche er vi desværre helt afhængige af hjælp fra både EU og de enkelte medlemsstater.”

  HOTREC presser også på for, at EU’s medlemslande koordinerer og harmoniserer rejserestriktioner og testmetoder og -regler for at få genskabt tilliden til at rejse.

  Udover genvalget af Jens Zimmer Christensen var der også genvalg til advokat i HORESTA, Emilie S. Westersø. Hun fortsætter for endnu en toårig periode i HOTREC’s Steering Commitee Social Dialouge, der varetager den sociale dialog med de europæiske lønmodtagerorganisationer.

 • Legoland forlænger forkortet sæson

  (16-10-20 – 12:27) Legoland i Billund holder åbent to weekender yderligere i november, oplyses det i pressemeddelelse.

  Legoland skulle være åbnet sidst i marts, men endte med først at åbne i begyndelsen af juni grundet COVID-19. Nu forlænges sæsonen med to weekender, så gæster kan komme i parken indtil 15. november.

  ”Efter en på alle måder anderledes og forkortet sæson, er det dejligt, at vi kan forlænge vores sæson lidt den anden vej, så gæsterne får flere muligheder for at besøge os i år. Vi har været afventende situationen taget i betragtning, men vi er sikre på, at gæsterne ikke har noget imod ekstra åbningsdage,” siger Christian Woller, administrerende direktør i Legoland, og tilføjer:

  ”Det har været et udfordrende år for os med alle de ting, COVID-19 har bragt med sig. Vi vælger dog at se positivt frem mod næste år, hvor vi sidst i marts glæder os til at åbne vores største nyhed til dato, The Lego Movie World. Forhåbentligt bliver 2021 et år, hvor flere turister har mulighed for at besøge os, så endnu flere kan se det fantastiske nye område, vi får i parken.”

 • Ikke overrasket over dansk konkurs

  (15-10-20 – 16:02) Nustay, en dansk OTA (Online Travel Agency, red), indgav tidligere på måneden konkursbegæring.

  Niels Christian Hancke, uddannelseskonsulent på Hotel- og Restaurantskolen, skriver på Linkedin: ”Jeg hader (elsker) at være bagklog, men da Nustay åbnede for fem år siden, kunne jeg ikke se, hvordan deres forretning kunne hænge sammen.

  Jeg rakte hånden ud og tilbød Nustay min viden og mulighed for at være leverandør til dem. Den hånd skulle de nok have taget imod. Sidste år fremlagde Nustay et regnskab, hvor jeg kunne udlede, at hver medarbejder producerede cirka én hotelbooking pr. 50 timer (jeg er godt klar over det meste var IT-udvikling),” skriver Niels Christian Hancke og tilføjer:

  ”Nu er Nustay så gået konkurs, men jeg beundrer deres ide og forsøg – grundlæggende kan man nok bare ikke ændre en forretningsmodel, der er grundlagt for ca. 60 år siden, eller hvad?”

 • HORESTA: Overnatningserhvervet tabte syv milliarder kr.

  (14-10-20 – 18:42) 2,5 millioner færre hotelovernatninger blev det til for det danske overnatningserhverv denne sommer. Omregner man tabet til turismeomsætning, er Danmark gået glip af knap syv milliarder kroner. Det skriver HORESTA i en analyse sin hjemmeside.

  Cheføkonom i HORESTA, Jonas Kjær, har udregnet tabet for sommeren ved at sammenholde turistsegmenters døgnforbrug med faldet i antal overnatninger.

 • København kan få ny turismemagnet – i 2026

  (14-10-20 – 18:34) Et af Københavns mest ikoniske industrielle bygningsværker, Svanemølleværket ved Nordhavn, bliver hovedstadens nye museumsmagnet, hvis det står til Danmarks Tekniske Museum, skriver Berlingske.

  Planerne er at ombygge Svanemølleværket, der i næsten trekvart århundrede har forsynet københavnerne med el og varme, til et topmoderne teknisk museum, som man kender det fra München, London, Stockholm og Washington, D.C.

  Prisen for herlighederne er budgetteret til 850 millioner kroner, og man kalkulerer med 300.000 gæster årligt, heraf 45.000 udenlandske turister. Åbning? Forhåbentlig i 2026.

 • Dyrehavsbakken klar med konstitueret direktør

  Lene Alsgren er konstitueret som administrerende direktør for Dyrehavsbakken. Pressefoto.

  (13-10-20 – 20:00) Dyrehavsbakken har konstitueret 58-årige Lene Alsgren som ny administrerende direktør, efter Nils-Erik Winther den 2. oktober fratrådte stillingen efter 12 år på posten. Lene Alsgren har siden 2006 været direktionssekretær og administrativ leder af Teltholderforeningen på Bakken.

  Dyrehavsbakken er Danmarks næststørste turistattraktion med cirka 2,2 millioner anslåede besøgende sidste år.

  “Med sit indgående kendskab til Bakken har Lene Alsgren den bedste forudsætning for sammen med bestyrelsen og Bakkens mange teltholdere at sikre, at vi har en stabil og velfungerende organisation i den kommende tid, mens der arbejdes på at finde en varig løsning for stillingen som administrerende direktør,” siger Michael Idemo, formand for Bakkens Bestyrelse, i en pressemeddelelse.