Der har de første seks måneder i år været 29 dage med strejker hos flyveledere i Europa, primært i Frankrig, oplyser Airlines For Europe. Arkivfoto.

Ny kritik af strejkende flyveledere

En række stor aktører indenfor europæisk turisme støtter nu flyselskabernes brancheorganisation, Airlines For Europe, i utilfredshed med strejker blandt flyveledere i flere europæiske lande.

Ifølge Airlines For Europe, A4E, der tæller nærmest alle de store europæiske flyselskaber, har der i årets første seks måneder været 29 dage med strejker hos flyveledere forskellige steder i Europa, primært i Frankrig med 22 af strejkedagene.

Disse strejker har ramt millioner af flypassagerer som enten er blevet forsinket, hvis ikke deres flyvninger er blevet  aflyst. Siden 2004 har der været 423 flyvelederstrejker, hvoraf de 70 procent var i fransk luftrum, oplyser A4E. A4E’s medlemmer, flyselskaberne, skal blandt andet betale kompensation til forsinkede flypassagerer og ombooke dem til andre afgange.

A4E har utallige gange klaget over disse flyvelederstrejker  – og nu får interesseorganisationen opbakning fra NET, Network for the European Private Sector in Tourism, i sin utilfredshed. NET tæller blandt andet CLIA, brancheorganisation for krydstogtindustrien, den fælleseuropæiske rejsebureauforening ECTAA samt hotel- og restaurationsbranchen fælles europæiske sammenslutning, HOTREC, der i Danmark har  Horesta som medlem.

Hjemmeside mod flyvelederstrejker
Pawel Niewiadomski, formand for den fælleseuropæiske rejsebureauforening ECTAA, der blandt andet har Danmarks Rejsebureau Forening som medlem, siger i pressemeddelelse fra A4E: ”Forsinkelserne på grund af flyvelederstrejker koster aktørerne i europæisk turisme milliarder.”

Og direktøren for A4E, Thomas Reynaert, opfordrer endnu engang politikerne i Europa til at gribe ind mod flyvelederstrejkerne. ”2018 har kurs mod at blive et af de værste år når det gælder ATC (flyveleder, red) strejker i Europa,” siger han.

A4E har foreslået forskellige løsningsmodeller for at undgå eller begrænse antallet af ATC-strejker, blandt andet mægling inden en strejke træder i kraft. A4E har en hjemmeside – keepeuropesskiesopen.com – hvor interesserede kan udtrykke deres støtte mod ATC-strejker. Underskrifterne via hjemmesiden overrækkes sidst på året til relevante EU-myndigheder i Bruxelles.

Flyselskaberne, der er medlem af Airlines for Europe, har ifølge A4E årligt over 635 millioner flypassagerer, der udgør cirka 70 procent af passagerer fløjet af europæiske flyselskaber.

A4E’s medlemmer tæller for eksempel andet Air France-KLM, easyJet, Finnair, Icelandair, International Airlines Group (IAG med blandt andet British Airways og Iberia), Lufthansa Group, Norwegian, Ryanair og TAP Portugal.

Relaterede artikler:

Luftfarten klager over lange ventetider

Stærk kritik af Eurocontrol

Dårligt engelsk kan give flykatastrofer