’Alle skal have råd til at flyve’

Bjørn Kjos.

TIRSDAGSKLUMME: Nej, det var ikke statsminister Staunings tale til Det Danske Luftfartsselskabs start med større fly i 1938 fra København til London, men det kunne det have været. Nu blev det Norwegians koncernchefs ved prisoverrækkelse.

Af Ejvind Olesen

Norwegians topchef Bjørn Kjos var i sit es, da han sidste uge i London modtog endnu en pris. Denne gang fra Global Aviation Summit som ’Årets luftfartsselskab’ med målepunkter, velegnet til andre at følge. Hvis de har lyst og råd.

Det kan de færreste være uenige i, men når det kommer til takketalen ’Alle skal have råd til at flyve’, så er der gået for meget socialisme og Stauning i løfterne.

Det er nok muligt at alle i Norge i dag har råd til at flyve næsten hvorhen de vil. Med tak til Norwegian og de norske oliemilliarder. Norwegian har skabt nogle helt uvirkelige priser i forhold til, hvad man i sin vildeste fantasi har kunnet forestille sig. Men alle i Danmark og andre lande kan næppe få råd til en flyvebillet uden, at det går ud over mere livsnødvendige ting.

Den første danske socialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning, ønskede ved navngivningen af Dania-flyet i 1938, at det ville gavne dansk erhvervsliv og gøre danskerne velkendte ude i verden.

Så langt så godt, men dengang var der i hvert fald klasseforskel på dem, der havde råd til at flyve og dem, der ikke havde.

Der er i dag, takket være blandt andet Norwegian, Ryanair og Easyjet åbnet muligheder, som selv Simon Spies og pastor Krogager med deres charterselskaber, ikke vil kunne matche.

I løbet af 1960’erne fik en million danskere råd til en årlig charterferie.

Flere såkaldte eksperter vil sikkert mene, at det sagtens kan blive endnu billigere end de lavpriser, vi allerede kender i dag, og hvor flere af de store netværksselskaber er fulgt med.

Det tror jeg ikke på. Det kan godt være, at udsalgspriserne vil falde yderligere, men til gengæld smugles en del tillæg ind ad bagdøren.

For flyselskaberne skal jo også leve og har brug for enorm kapital for at kunne følge med. Flyfabrikkerne spytter uafladelig nye og dyrere fly af samlebåndet.

For en halv snes år siden (2005) sagde den daværende danske koncernchef i SAS, Jørgen Lindegaard: ”Det er slut med disse helt latterlige priser på 250 kr. for en flybillet. Vi skulle aldrig have gjort det, nogen af os. Vi har været med til at bringe forståelsen af, hvad det koster at flyve, helt ud af proportioner”.

Revner ballonen? Ja på et vist tidspunkt sker det. Hvis en bager beslutter sig til at sælge rundstykker for en krone, kommer der en dag, da han ikke har penge til at købe mel for, og så slutter eventyret af sig selv.

Ingen kender fremtiden. Heller ikke Kjos og Lindegaard, men som så meget her i livet, kan det blive et både og.

Bjørn Kjos kommer ikke i længden til at gøre det muligt for alle at få råd til at flyve.

Og Jørgen Lindegaard får ikke tiden tilbage til da en returbillet med SAS fra København til Stockholm kostede tæt på 4.000 kroner.

Nyd det, mens det varer.

x

Læs Også

Flytrafikkens vagthund i rollen som fredsmægler

Israelske El Al går galt i byen, når flyselskabet beder IATA om at hjælpe med overflyvningstilladelse i Saudi Arabien. Det er de enkelte staters suveræne afgørelse, og den israelske regering skal næppe regne med hjælp fra den kant

97 procent er vel egentlig slet ikke så galt

Der er åbenbart ikke noget at komme efter, selv om danskere normalt ikke viger tilbage for at skjule deres skuffelser, heller ikke over en ferierejse. – Ugens replik: ”Rejsende har ikke fripas til at brokke sig over hvad som helst”.

Svær balancegang at være SAS-formand

Siden 1946 har de tre skandinaviske lande holdt sammen om et flyselskab. Nu er der udpeget både ny dansk formand og svensk næstformand, og kun den danske stat har sagt, at man vil beholde sine aktier.

Hvorfor er vi så vilde med USA?

Amerika er rykket nærmere takket være moderne transportmidler og populære priser, men ikke mindst takket være monopolbruddet, som viste vej til dagens lavpriser. Send en venlig tanke til John Wayne og Jens Veino.

Når godheden koger over

Umiddelbart lyder det som rent vrøvl, at 61 procent af svenskerne skulle være parat til at betale mere for flybillet hos et flyselskab, hvis selskabet tilbyder en bedre miljøprofil.

Flest direkte ruter fra Frankfurt

Otte europæiske lufthavne på Top 15 over lufthavne verden over denne sommersæson med flest direkte ruter - Frankfurt topper listen, mens Paris de Gaulle betjenes af flest ruteflyselskaber.