Spis brød til

2

feriehus sommerhusMANDAGSKLUMME: Tilhængerne jubler, modstanderne grubler og skriver hadefulde indlæg i presse og på sociale medier. Men lad os nu lige se, hvor mange af de projekter ved vore kyster, som regeringen har givet tilladelse til, der ender med at blive til noget.

Af Ejvind Olesen

Der er mange spændende og velgennemtænkte projekter blandt de ti, som regeringen nu har givet grønt lys for i det kystnære område rundt om i det danske land.

Der er også noget, der lyder som ønsketænkning, med mindre man da har alle investeringer på plads. Om det er tilfældet har man ikke rigtigt hørt noget om, og i nogle projekter er der tale om investeringer på pænt over en mia. kroner. Sammenlagt skal der investeres ca. fire mia. kr. – og det er vel ikke regeringen, der vil finansiere?

Værste modstandere kommer naturligvis fra Danmarks Naturfredning, som gerne så museumstilstande langs de danske kyster. Lad os beholde det hele, som det er med fuglekvidder og bølgebrus.

De nøgne kendsgerninger er, at mange turistområder ude i landet er nedslidte og ikke på nogen måde matcher, hvad moderne turister forventer i dag.

Tænk blot på, at der er en del af de såkaldte badehoteller, som fortsat ikke har bad og toilet på værelserne. Nogle af dem kunne godt vige pladsen for noget andet og bedre – og ikke mindst større.

Vandlande og oplevelsescentre, som planlagt ved Søndervig, kunne da også godt skræmme, men når man så hører, at det skal ligge på ubrugt landbrugsjord og ikke i kystlinjen, hvorfor så ikke?

Kritikerne har travlt med at pege på Spanien, som er et forfærdeligt eksempel.

Ja, der er da nogle steder, men der er også et Mallorca, som i den grad har rejst sig ved hårrødderne med smukke palmestrande, som bliver rengjort hver eneste aften, sandet revet, og det hele virker dugfrisk og indbydende næste morgen. Mere end naturen selv har kunnet klare.

Rengjorte strande, opgradering af de nuværende hoteller og restauranter, ville allerede være et skridt på vejen ved Vestkysten i Danmark.

Vi ved da godt, hvor attraktivt det er, at kunne gå ud på sin balkon på et dansk feriehotel, bogstaveligt talt ude i selve klitterne, tænk bare på Blokhus. Selv om betonbygningen ikke er noget at prale med.

Eller Hotel Ebeltoft Strand, hvor man sagde ved indvielsen, ”at det nok ville blive det sidste sted i Danmark, man fik lov at bygge så tæt på vandkanten.”

Der er grund til skepsis, når man i nogle projekter allerede fastslår, hvor mange flere turister det kommer til at betyde for området. Således Søndervig Feriepark med forventeligt 620.000 udenlandske overnatninger. Det er fri fantasi, men de har lov at håbe.

I Svendborg forventes et Øhavscenter ved Christiansminde at ville skaffe 10.000 ekstra overnatninger på årsbasis, og på Lolland regnes med op til 50.000 årlige overnatninger på en ny lodge ved Knuthenborg.

Turismen skal være glad for den ny regering. Og husk nu, at når man har fået sin vilje, nytter det ikke at brokke sig bagefter, hvis man bliver skuffet.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

2 Comments on "Spis brød til"

Notify of
avatar
Knud Larsen

Hej Ejvind
Jeg er helt enig i din betragtning om at få investeringen på plads.I NHC er vi lidt tættere på ejerskabet af de enkelte projekter og som vi ser det tårner udfordringerne sig fortsat op.
Jeg tror ikke på at vi kan løse de finansielle udfordringer i egen andedam. Vi må længere ud, alternativt tænke nyt baseret på mere ideelle grundlag som forebyggelse ( medical spa) og/eller bæredygtighed. Men branchen bliver da udfordret nu.
Bedste hilsner

CPH
CPH

Jeg kan ikke komme på et eksempel på et succesfuldt vandkantsprojekt hvrken hvad angår økonomi eller stil. feks. er der der en del slum forbundet med disse projekter især på Bornholm og ved Vestkysten

wpDiscuz