Arkivfoto fra Cathay Pacific fra 2011 hvor flyselskabets nuværende uniformer blev præsenteret. Cathay åbner næste måned rute til Københavns Lufthavn.

Stewardesser får lov til at gå i bukser

De 7.000 kvindelige kabineansatte hos Cathay Pacific slipper for krav om at gå i uniformsnederdele. Det skyldes også, siger fagforening, #MeToo-bevægelsen på sociale medier mod seksuelle krænkelser af kvinder.

Hong Kong-flyselskabet, der næste måned åbner direkte sæsonrute til Københavns Lufthavn, vil droppe kravet om at dets kvindelige uniformerede ansatte kun må gå i nederdele. Fremover kan de også have bukser.

Kravet om uniformsnederdele har været gældende siden Cathay Pacific blev grundlagt i 1946. Men nu er den firmapolitik blevet ændret efter intenst pres for de kabineansattes fagforening, skriver BBC. “Ligesom det er vigtigt at tilbyde vores passagerer valgmuligheder, anerkender vi, at det også gælder for vores kolleger,” hedder det i erklæring fra Cathay.

At skulle gå i halvkorte uniformsnederdele har givet mange af Cathays kabineansatte en ubehagelig følelse – for eksempel når de skulle placere passagerernes bagage i hattehylderne eller tage offentlig transport til og fra arbejde.

Officielt vil der ikke ske nogen ændring af Cathays uniformspolitik før tidligst om to til tre år, hvor Oneworld-medlemmet skal have nye uniformer. De nuværende uniformer blev introduceret i 2011. Men det kvindelige kabinepersonale har siden klaget over, at såvel nederdele som deres uniformsskjorter er for korte, for stramme og for afslørende.

Bukser giver beskyttelse
Men næstformand i fagforeningen Hong Kong Dragon Airlines Flight Attendants Association, Pauline Mak, siger til BBC, at man håber uniformsbukser til kvindelige ansatte vil blive introduceret inden da. ”Vi hilser det velkomment, at firmaet nu vil tillade en valgmulighed mellem nederdel eller bukser. Det giver os ikke kun en valgmulighed, men også en beskyttelse,” siger hun.

En medvirkende årsag til, at Cathay har bøjet sig for de kvindelige ansattes ønske om også at kunne gå i uniformsbukser er angiveligt den verdensomspændende #MeToo-bevægelse på sociale medier, der blandt andet fokuserer på seksuelle krænkelser af kvinder.

Ifølge avisen South China Morning Post fik Cathays mandlige kabineansatte først sidste år tilladelse til at bruge kortærmede uniformsskjorter.

Relaterede artikler:

Ny langrute til København forlænges

Malaysiske uniformer for sexede

Qatar Airways på opkøb hos alliancepartner