Suspenderede anklager SAS for ”psykisk terror”

SAS Crew kabine stewardese

Arkivfoto

DOKUMENTATION: For første gang har de 27 kabineansatte, der blev suspenderet af SAS under strejken for nylig, ytret sig. De kræver undskyldning fra SAS. Flere af de suspenderede har angiveligt søgt krisebehandling for at undgå psykisk sammenbrud.

Torsdag trak SAS de sidste 27 suspenderinger af deres kabineansatte i Danmark tilbage. ”Et 14 dages langt forløb, hvor de suspenderede har følt sig udsat for psykisk terror fra SAS, er afklaret,” hedder det i pressemeddelelse fra de 27. Og nu vil de gerne have undskyldning fra SAS.

”Undskyldningen skal være meget stor. Og den skal være lige så offentlig, som de anklager, SAS kom med mod de 27 i medierne,” siger Tina Jans, som de 27 har valgt til talsmand. Hun er ikke en af de 27 suspenderede.

Flere af de suspenderede har, ifølge pressemeddelelsen, søgt krisebehandling for at undgå psykisk sammenbrud.

”De 27 har været udsat for et umenneskeligt pres. SAS har nægtet at fortælle den enkelte, hvad han eller hun er anklaget for. Det handler om at være taget som gidsler i sag, hvor SAS ønsker at statuere et skræmmeeksempel overfor de kabineansatte,” siger Tina Jans.

I medierne beskylder SAS de 27 for at have truet, chikaneret og tilbageholdt kolleger under konflikten for at hindre dem i at gå på arbejde. SAS har ikke fremlagt dokumentation for, at de suspenderede skulle have foretaget det, de beskyldes for, hedder det.

De 27 har alle været til individuelle samtaler med SAS.

”SAS har over for passagerer, medier og kolleger anklaget de 27 for mobning og for fysisk at skulle have ”taget fat i” deres kollegaer under kabinepersonalets arbejdsnedlæggelse,” siger Tina Jans.

De 27 suspenderede gav i går udtryk for skuffelse over ikke at få en undskyldning i medier og over for deres kollegaer.

I stedet sendte SAS i går en mail til samtlige SAS kabineansatte, hvori det fremgår, at suspenderingen af de 27 trækkes tilbage, fordi ingen vidner vil stå frem og bekræfte de alvorlige anklagepunkter. Dermed står de 27 tilbage med en følelse af at være blevet brugt som brikker i et større magtspil.