Strandliv. (Foto: Henrik Baumgarten)

Turister bør være varsomme i sommervarmen

Selvom det er sommer, bør man ikke slække på it-sikkerheden, lyder advarslen fra en sikkerhedsekspert, som har flere gode råd til, hvordan man undgår at komme i knibe på ferien.

Hold paraderne oppe. Sådan lyder rådet til danske turister i udlandet fra sikkerhedsekspert Leif Jensen fra teknologivirksomheden ESET Nordics, der er beskæftiget med it-sikkerhed. Årsagen er, at en længe ventet sommerferie kan være skyld i, at man ikke er lige så påpasselig som ellers.

”Jeg har selv spist pizza i 27 forskellige lande, og på trods af at jeg har arbejdet med it-sikkerhed i 30 år, har jeg fået stjålet mit kreditkort to gange, og hacket min Gmail-konto en gang – begge dele på grund af uopmærksomhed.”

Jensen har en række råd, som danskere bør holde sig for øje i den tid, hvor de opholder sig i udlandet. Det første er, at man bør droppe at bruge lokale internetforbindelser på eksempelvis restauranter, hoteller eller caféer til andet end almindeligt surfing.

Hvis der skal deles personlige oplysninger eller kodeord, bør man i stedet bruge mobildata enten ved at dele det fra en smartphone, ved at medbringe et mobilt hotspot med et ekstra simkort fra udbyderen eller ved at købe et forudbetalt simkort på destinationen.

Hold øje med smartphone
Turister bør holde øje med deres pas samt kreditkort således, at en tjener eksempelvis ikke uden opsyn tager kortet med ud i et baglokale, når der skal betales for maden. Såfremt det er muligt, foreslår Leif Jensen, at man i stedet benytter kontanter, der bør hæves i en automat hos en bank.

Det er ikke kun pas og kreditkort, som turister bør være opmærksomme på. Det samme gælder ens smartphone, som man altid bør vide, hvor befinder sig. Som hovedregel bør den pakkes væk i stedet for at ligge på eksempelvis bordet, mens man tager et hvil på en café.

Yderligere bør man vente med at lægge billeder på Facebook, Instagram eller andre sociale medier, indtil man er hjemme igen, ellers risikerer man nemlig, at en indbrudstyv i Danmark følger med og kan regne ud, at man nok ikke er hjemme lige med det første.

Kan blive narret af falske apps
Såfremt man får behov for at arbejde på sin bærbare computer i løbet af ferien, bør man sikre sig, at det foregår sikkert og at andre ikke kigger med undervejs i et forsøg på at aflure personlige oplysninger.

Har man ikke sin egen computer med og er nødt til at gøre brug af en, der er offentligt tilgængelig, bør man være meget varsom med at få logget ordentligt ud af sin email, sociale medier eller andre tjenester, man har gjort brug af.

Hvis man medbringer et fysisk kamera, bør man også overveje at lave en daglig back up af det i tilfælde af, at der skulle ske noget undervejs. Selvom der kan være gode grunde til at installere apps, som benyttes af lokale virksomheder på rejsemålet, bør man også her holde tungen lige i munden, forklarer Leif Jensen.

”Der findes mange forskellige falske apps og i sommerens hede kan man let komme til at vælge forkert. Når du så har fået installeret en app, så skal du være opmærksom på, hvilke tilladelser du giver den. Det er for eksempel næppe nødvendigt at din nye parkeringsapp, skal have adgang til kontakter eller mobilens mikrofon.”


Relaterede artikler:

Mange vil give rejseråd til danskerne

Ombyggede camper vans kan give ferieudfordringer

Forbruger Europa: Pas på med bokingplatforme