Feriemesse får amerikansk tilløbsstykke

USA er det oversøiske land, som flest danskere rejser til. Sidste år blev det til 218.000. Hvis tendensen fortsætter, forventes danske rejsebureauer næste år at sende op mod en kvart million danskere til USA – bl.a. lokket af en atter lav dollarkurs og at USA får et bedre image med Barck Obama som ny præsident fra næste måned.



Men fra 12. januar sker der en vigtig ændring i betingelserne for at komme ind i USA. Statsborgere fra de såkaldte visa waiver-lande, herunder Danmark, skal nemlig være forhåndsgodkendt senest tre dage inden afrejse.



Dette program kaldes ESTA – Electronic System for Travel Authorizations.



ESTA er en slags elektronisk afløsning af det gamle system med papirformularer, som rejsende med statsborgerskab i Visa Waiver-lande skulle udfylde ved indrejse til USA.



ESTA findes på en internetbaseret formular på hjemmesiden: esta.cbp.dhs.gov



Her indtastes de samme personoplysninger som på den grønne papirformular I-94-W, der udfyldes på flyet. Også spædbørn med fx dansk pas skal ESTA-godkendes.



ESTA har været genstand for en del diskussion i rejsebranchen. Bliver det nemmere eller endnu mere kompliceret at rejse til USA? Vil systemet være klar til tiden? Hvad betyder det for branchen generelt? Osv.



I forbindelse med Ferie-messen i Bella Center den 23-25. januar, vil U.S. Customs & Border Protection, som er organet bag ESTA, være på Discover America-området med en ESTA-stand.



Her kan de besøgende opleve det nye system – og har man husket passet kan man tilmelde sig ESTA via en computer og med kyndig hjælp fra ESTA-folkene.



Typisk godkendes en elektronisk ESTA-ansøgning på få sekunder, men er svaret ”PENDING,” (afventende) foretages en automatisk rutineundersøgelse og svaret vil ifølge myndighederne være klar i løbet af max 72 timer.



Den rejsende får et kontrolnummer, som man skal skrive ned og medbringe.



Giver ansøgningen et afslag, skal man forbi den amerikanske ambassade.



En ESTA-godkendelse garanterer ikke indrejse i USA. Godkendelsen tjener alene som et grønt lys for at transportøren – fx SAS – må flyve én til USA.

Den egentlige indrejsetilladelse gives fortsat af immigrations-betjenten i ankomstlufthavnen.



HB

Skrevet af