Fredagsklummen – krise eller ej

Af Henrik Baumgarten



Verdenshusholdningen har problemer. Banker er kollapset, aktiekurser er rutsjet ned, mange har mistet deres arbejde – og atter andre afventer, om krisen rammer dem. Det gør de bl.a. ved at passe på deres penge til variable udgifter – som f.eks. rejser.



Når vi på Take Off taler med rejsebranchen, spørger vi selvfølgelig også, hvordan det går i deres rejsebureau, flyselskab, hotel osv.



Folk kan naturligvis lyve og sige, at det går ufattelig godt, samtidig med at de kigger langt efter kunderne.



Eller de kan sige som Danmarks Rejsebureau Forenings direktør, Lars Thykier, at der ikke er noget entydigt svar på spørgsmålet. Nogle DRF-medlemmer siger, at det går som det plejer eller bedre, andre hænger med mulen.



I hvert fald kan vi – 7, 9, 13 – glæde os over, at der ikke har været nogen store fyringsrunder i rejsebranchen.



Det er sandt, at Øster Lindet Rejser og Diana Jagtrejser er krakket de seneste måneder og at det har kostet kassen hos Rejsegarantifonden – så meget at gebyret på solgte pakkerejser vender tilbage til årsskiftet for at fondens kassebeholdning kan komme op igen.



Og flere krak eller sammenlægninger af rejsebureauer kan selvfølgelig ikke udelukkes.



Men Øster Lindet Rejser krakkede bl.a. fordi man havde uheld med en række charterflyvninger; Diana Jagtrejser gik nedenom pga. muligvis uhæderlighed – Rejsegarantifonden har i hvert fald antydet, at der kan komme en politianmeldelse mod den tidligere ledelse.



Det kan der måske også komme i Island mod de tidligere ejere af Sterling. I hvert fald har de islandske myndigheder foretaget razziaer i denne uge.



Sterlings konkurs var selvfølgelig den største, der har ramt rejsebranchen – over 1.000 har mistet deres job i Sterling og i selskaber, hvor Sterling var storkunde. Omvendt giver Sterlings konkurs nye arbejdspladser i fx flyselskaber som åbner baser i Københavns Lufthavn.



Men endnu har ingen rejsebureauer måtte give op – selv om der tales om et par stykker i farezonen – fordi de var bundet for hårdt op til Sterling.



Mange bureauer havde flere måneder i forvejen lugtet lunten om Sterlings økonomi og bl.a. ombooket til andre flyselskaber, lagt flere tusinde kroner oven i Sterlings priser – for at afskrække bookinger med Sterling – eller sagt til kunderne, at man gerne bookede Sterling for dem, men så var det med kundens eget kreditkort.



Onsdag aften i denne uge havde Star Alliancen samlet 350 ansatte i rejsebranchen til komsammen i Kastrup. Her blev der også talt om status i branchen. Flere chefer for store flyselskaber sagde, at bookingtallene er nede og at de også er i dialog med rejsebureauerne om dette. En salgsdirektør for et af flyselskaberne sagde, at rejsebureauerne efter hans mening nu må ændre taktik:



”Mange rejsebureauerne bør i denne tid være mere pro-aktive og kontakte kunder, der har bedt om et tilbud, for at høre, om de vil købe rejsen. Før kunne bureauerne bare lade bookingen udløbe, for der var så mange som ville rejse.”



Jeg spurgte i går en af rejsebranchens bedste analytikere, Jesper Schou, adm. direktør for Danmarks største turoperatør, Billetkontoret, om hans syn på situationen lige nu i rejsebranchen. Han sagde:



”Jeg tror, at 95 % af de, der siger, at “det går rimeligt”, i virkeligheden sender et pausesignal. Vi oplevede i branchen efter 11. september, efter SARS’en, efter tsunamien, at krisen ikke varede så længe som vi havde frygtet. Når jeg denne tid taler med folk på tomandshånd, siger de fleste, at de bløder. Det som skiller vandene, er vurderingen af, hvor lang og hvor dyb krisen bliver. Jeg tror, at den bliver lang og dyb.”



Og en anden analytiker af branchen, Ole Kirchert Christensen, der har Travelbroker.dk, giver denne melding:



”Jeg synes ikke, at der er mange der piver – jeg tror ikke, at de taler sandt. Vi kan se på flyselskabernes og lufthavnenes passagertal, at der er tilbagegang. Det må der også være hos rejsebureauerne… Jeg tror, at rejsebranchen er bange for at tage ordet ”krise” i munden af fare for, at skubbe yderligere til den negative stemning, der er i markedet.”



I oktober-udgaven af Take Off havde vi en anden rejsebranche- analytikere, MBA’en Ole Egholm, i Stolen. Fra ham lød det



”Krisen bliver voldsom, men den danske rejsebranche har generelt en meget stærk likviditet på over en milliard kr. på bankkonti osv. Mange rejsebureauer vil komme gennem krisen ved at reducere tilbud og ikke have for meget på hylderne.”



Hvad mener du? Bliver der krise i rejsebranchen i 2009?

Stem i Quick Poll.

Skrevet af