WEEKENDKLUMME: Er vores gode, gamle charterferie ved at gå op i limningen? Ja, siger nogen, nej, mener andre. – Indtil videre er der omkring en million danskere, som fortsat holder ved – og det bliver de nok ved med.
Af Ejvind Olesen
I en af årets første udgaver af JP Erhverv gjorde direktør Lars Thykier, Danmarks Rejsebureau Forening, sig til spåmand om charterrejsens fremtid. Han er en kompetent leder i rejsebranchen med stor erfaring, men skal være forsigtig med at spå om fremtiden. Fordelen er, at jo længere spådommen ligger ud i fremtiden, desto mindre er chancen for, at man selv kommer til at opleve resultatet.
Og her garderer Lars Thykier sig pænt: ”Charterbranchen er nødt til at udvikle sit produkt og tilbyde alternativer med mere fleksibilitet. Sker det ikke risikerer ferieformen at forsvinde i løbet af 10-20 år.”
Altså senest i 2036. Vi får se, måske på min 100 års fødselsdag.
Noget helt andet er, at han har ret i, at fremtiden kræver mere fleksibilitet under indtryk af det kæmpe udbud lavprisselskaberne byder. Og charterselskaberne har til dato ikke været i stand til at klare logistikken på et charterfly, så kunderne selv kan bestemme længden på ferien, bl.a. med skæve ud- og hjemrejser.
Det har imidlertid meget med charterhotellerne at gøre. Her har det fra gammel tid været sådan, at en uge var lig med en charterstol og en hotelseng. Og flere af de store arrangører har skrevet kontrakter på hele hotellet og stort set garanteret fuld belægning hele sæsonen. Det kommer der ikke meget fleksibilitet ud af.
Det har de to store, Spies og Star Tour, for længst forudset og sikret sig egne hoteller, som ingen andre end bureauernes gæster kan få plads på. De er attraktive, moderne og med masser af aktiviteter.
Eksklusivitet på egne hoteller kan lavprisselskaberne ikke tilbyde. Her må kunderne selv gøre arbejdet og finde frem til, hvor de vil bo, og hvornår der er plads. Hos både Spies og Star Tour bor op mod 40 procent af kunderne på deres selvejede hoteller.
Det charterbureau som nok længst holder ved det gode gamle koncept er Bravo Tours. Der er stadig trykte programmer og danske rejseledere. En vis form for fleksibilitet er allerede kommet, men bureauet vil i mange år fortsat blive belønnet for at holde fast i de gamle dyder.
Hvordan det ser ud i 2036, når Lars Thykier bliver 77 og formentlig er gået på pension, kan kun fremtiden vise. Men han skulle nok have gode chancer for at opleve det.
God weekend