Fredagsklummen – Giv Bali en ny chance

Af Ejvind Olesen



VEL ER stemningen mod Danmark i Indonesien på kogepunktet for tiden, men man kunne ikke vente andet fra verdens mest folkerige muslimske stat. Til gengæld er der – i hvert fald når dette skrives – fred og ro på Bali, men danskernes tvinges hjem. Med tungtvejende advarsler fra det danske udenrigsministerium, som går så vidt, at det røde kort bliver dybrødt, og følges af en opfordring til omgående at forlade landet.



Det undrer mange. Senest skrev rejsejournalisten Judith Betak i Rejseliv i Berlingske i lørdags om, hvordan hun og en række journalister blev dybt forundrede over at blive kaldt hjem fra en stille og fredfyldt ferieø og en venlig befolkning, som slet ikke er muslimer. Det endte med at gruppen tog hjem som planlagt. I øvrigt med et fly med masser af ledige pladser, som mere end antydede, at folk ikke fulgte opfordringen til at flygte over hals og hoved.



I UGENS løb har en fastboende dansker Else Poulsen, som driver dykkerskole på Bali, udtalt til B. T. : “For os er det fuldstændig hysterisk pisket op, når rejsebureauer derhjemme aflyser. Jeg er i det hele taget ikke sikker på, hvor seriøst rejsevejledningerne bliver taget mere. Men så vidt jeg ved var der jo ingen rejseadvarsler omkring Madrid, London eller New York. Flertallet af de lokale på Bali ved slet ikke, hvad der er foregår. Jeg kan forstå, der er mere uro omkring emnerne hjemme i Danmark.”



I sandhedens interesse skal siges, at den danske kvinde vel i nogen grad lever af danske turister i sin dykkerskole, og det samme gør de danske rejsearrangører af at sende folk til en for danskere meget populær ferieø.



Den indonesiske udenrigsminister Hassan Wirajuda meddeler også i en officiel udtalelser, “at han ikke forstår, hvor Danmark råder sine turister til at rejse ud af landet.” Det er der til gengæld mange, som ikke har gjort.



Selve rejsevejledningen fra Borgerservice i Udenrigsministeriet fastlår: “Alle rejser til Indonesien frarådes. Alle danskere opfordres til at forlade landet. Ministeriet har modtaget troværdige oplysninger, som indikerer, at der aktuelt er øget sikkerheds risiko for danskere i Indonesien.” Det er det samme som det højrøde kort.



Denne drastiske – og måske korrekte beslutning – er angiveligt igen truffet af ambassadør Niels Erik Andersen og holdet omkring ham, som nu i tre år har lyst Bali i band som rejsemål efter den ulykkelige terrorbombning af et diskotek, som også kostede danske unge livet.



DEN SAMME ambassadør som igen og igen har forklaret, og oven i købet har besøgt danske rejsearrangører, når han var hjemme for at forklare, hvorfor han anså faren for at være større end de fleste andre landes kolleger.



Ambassadøren har indtaget det standpunkt, at det både før og efter sagen om Muhammed-tegningerne, var farligt at ferie på Bali. Og den opfattelse har han nu forstærket og er selv gået i skjul med sit personale på en hemmelig adresse. Er det det vi vil med en dansk repræsentation i en globaliseret verden ? Er det, hvad statsministeren kalder global krisehåndtering ?



Måske er der håb forude. I onsdags kunne Berlingske Tidende meddele, at den danske udenrigstjeneste skal nytænke. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som skal kulegrave og vurdere Danmarks måde at agere udadtil og barsle med forslag til, hvordan Udenrigstjenesten kan tjene danske interesser endnu bedre i en hurtig og omskiftelig verden.



Der er allerede sket en masse med Borgerservice. Før i tiden havde det for eksempel være utænkeligt, at et rødt kort til Tunis og Marokko allerede en god uge efter blev ophævet, så de to arabiske lande igen på normal vis kan modtage danske turister. “Det har jeg aldrig oplevet før,” siger formanden for rejsearrangørerne (RID) Jan Loackhart. “Det åbner unægtelig nye muligheder for rejsebranchen.”



AMBASSADØREN I Jakarta kan fra sit skjul blive ved med at sige, der er fare på Bali. Det er helt risikofrit. Sker der noget, var vi jo advaret. Sker der ikke noget, er det jo kun godt. Men ophæver han advarslen, og der alligevel kommet er nyt terrorangreb, står han til klø både hos Udenrigsministeren og i medierne.



Men, det gælder jo alle urolige rejsemål. I New York, i London, i Egypten, i Israel i Madrid og andre steder, hvor der har været terror. Og jo længere der går, desto sværere bliver det igen at ophæve forbudet. I bedste fald kan Bali se frem til en to til tre år i karantæne for danske ferierejsende. Og så længe den nuværende ledelse er i Jakarta, bliver den næppe nogensinde ophævet.



Hvad mener du, tror du Bali kommer ud af den danske karantæne ind i løbet af det næste par år ?. Med eller uden Muhammed-tegninger i den globale landsby, hvor der ikke er langt fra Viby til Jakarta. For nu at citere statsministeren endnu engang.



Giv din mening til kende i quick poll.

Skrevet af