Feriefonden drænes for 360 mio. kr.

Jørn Henrik Jørgensen.

Jørn Henrik Jørgensen.

DEBAT: Det går ud over aktivitetsniveau i det danske ferielandskab fra Skagen til Gedser. Midlerne tages nu ud til andre formål, som intet har med ferieformål at gøre, beretter en erfaren rejsejournalist.

Af Jørn Henrik Jørgensen

På et medlemsmøde i foreningen Danske Rejsejournalister med ferie i Danmark som tema, fik jeg lejlighed til at stille et enkelt spørgsmål specielt rettet til to medlemmer af debatpanelet, nemlig turismeordførerne fra Socialdemokraterne og Venstre, Mette Reismann og Hans Chr. Thonning.

Spørgsmålet drejede sig om hvorvidt det var korrekt, at beskæftigelsesministeren ville overføre et ganske betydeligt millionbeløb fra Arbejdsmarkedets Feriefond til formål, som intet har med ferie at gøre og dermed begrænse Feriefondens aktiviteter i en årrække.

Jeg fik ikke svar.  De to folketingsmedlemmer, som burde have fingeren på pulsen inden for deres ordførerskaber, bedyrede begge, at det havde de ikke hørt om.

De burde måske have hørt bedre efter under de foregående finanslovsforhandlinger, for allerede her stod det klart, at det var Beskæftigelsesministerens intention at inddrage 40 mio kr. allerede i 2013, yderligere 40 mio kr. i 2014 af ikke hævede feriepenge og af afkastet fra Arbejdsmarkedets Feriefonds kapital samt yderligere 40 mio kr. i 2015 og 2016.

Hertil kommer, at ministeren overfører 200 mio kr. fra opsparede midler i Arbejdsmarkedets Feriefonds kapital til Statskassen.

Samlet er der tale om et økonomisk dræn i Arbejdsmarkedets Feriefonds kasser på ikke mindre end 360 mio. kr. Og det må naturligvis få en eller anden konsekvens ude i det danske ferielandskab.

Konsekvensen stod klar efter et bestyrelsesmøde i Arbejdsmarkedets Feriefond den 29. januar.

Af referatet fra bestyrelsesmødet, som kan ses på fondens hjemmeside, fremgår ”… at Folketinget med lov om ændring af lov om uddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret samt Finanslovsaftalen 2014 har beskåret midlerne i Arbejdsmarkedets Feriefond med i alt 360 mio.kr.

På baggrund heraf har bestyrelsen truffet beslutning om midlertidigt at indstille behandlingen af ansøgninger fra projekter, der vedrører andre ferieformål end ferieophold til vanskeligt stillede familier og børn. Fonden modtager således ikke aktuelt ansøgninger fra projekter med ferieformål, der giver mulighed for aktiviteter og oplevelser inden for områderne kultur, natur og kulturmiljø”, hedder det lakonisk i fondens meddelelse.

De manglende midler rammer naturligvis ikke alene danske familier, men også i betydeligt omfang turister fra især vore nabolande, som besøger de aktivitets- og oplevelsescentre, som formidler viden om dansk natur, kultur og historie. Danmark bliver med andre ord en lidt mindre interessant feriedestination at besøge.

I stedet konverteres midlerne nu, som nævnt, til formål som overhovedet intet har at gøre med ferieformål. En del af de 360 mio kr. bruges til at forhøje det såkaldte beskæftigelsesfradrag på selvangivelsen, andre midler bruges til uddannelse af unge ledige, som er faldet ud af dagpengesystemet.

Lad mig i den forbindelse helt nøgternt konstatere: Arbejdsmarkedets Feriefond er oprettet i medfør af

Ferieloven som en selvejende institution.

I lovens paragraf 46 stk .3 står følgende: ”Fondens midler anvendes til ferieformål til lønmodtagere, herunder særligt gennem støtte til institutioner eller organisationer, der tilvejebringer feriemuligheder for lønmodtagere”.

Beskæftigelsesministeren er dog bemyndiget til at fastsætte vedtægter for fonden, ligesom ministeren udpeger fondens bestyrelse, herunder formanden. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen indsatte 4. februar tidligere arbejdsminister Jytte Andersen som formand for Arbejdsmarkedets Feriefond.

De aktivitets- og oplevelsescentre, som umiddelbart rammes, ligger geografisk spredt over hele landet. Fra Bornholm til Blåvands Huk, fra Skagen til Gedser. Alt i alt drejer det sig primært om 12-15 centre. I et jubilæumsår som dette, 150 år efter Dybbøl, skal det da også noteres, at Dybbølcentret står på listen over de centre, der modtager støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Om den manglende støtte får indflydelse på centrets jubilæumsprogram, vides i skrivende stund ikke.