Kollage med nogle af årets mest læste artikler på STANDBY.dk – herunder om Spies’ nye ejer, vinderne af Danish Travel Awards, et krakket hotel i København og historiens vist nok korteste flyvning med en Boeing B747-jumbojet. Kollage: Ole Kirchert Christensen.

Her er de 10 mest læste artikler i 2019

De økonomiske problemer i Spies’ moderselskab og salget af det store danske rejsebureau var blandt de mest læste historier på STANDBY.dk – listen blev dog toppet af advarsel til forbrugerne.

Via Google Analytics har redaktionen på STANDBY.dk kigget på, hvilke ti af de over 1.400 artikler, der blev de mest læste i det netop pensionerede 2019.

De såkaldte visnings- eller kliktal kommer naturligvis fra læserne af selve STANDBY.dk, men også fordi andre medier refererer nogle af vores historier og linker til dem – ligesom artiklerne bliver delt via sociale medier.

Årets nok største historie i den danske rejsebranche var de økonomiske genvordigheder i Thomas Cook-gruppen, Spies’ engelske moderselskab. Det endte heldigvis lykkeligt med, at det daværende Thomas Cook Northern Europe – med blandt andet Spies og Thomas Cook Airlines (i dag Sunclass Airlines) – blev opkøbt og omdannet til det nuværende Nordic Leisure Travel Group.

Blandt de andre Top 10-historier over de mest læste i 2019 var naturligvis vinderlisten fra årets Danish Travel Awards, nyheden om at Emirates vil begynde udfasningen af dobbeltdækkeren A380 og direktørskiftet i en af Københavns største hotelkæder.

Her er listen over de ti mest læst STANDBY.dk-artikler i 2019 – og link til dem:

1. EU advarer mod køb af separate flybilletter
Det kan blive en dyr fornøjelse for forbrugere at lege ”det lille rejsebureau” og købe flybilletter online, advarede Forbruger Europa, et netværk af forbrugercentre finansieret af blandt andet EU.

”Flere danskere bestiller flybillet via bookingsider, og det kan give ubehagelige overraskelser. Forbrugere, som skal mellemlande, kan uvidende komme til at købe to separate flybilletter. Dermed kan rejsen blive meget dyrere end forventet,” lød det fra Forbruger Europa.

Artiklen, der blev bragt i februar sidste år, blev årets mest læste med 8.963 visninger.

Læs hele historien her.

Klik for stort format. Vinderfotoet fra Danish Travel Awards 2019 – foto: Michael Stub.

2. Her er vinderne af Danish Travel Awards 2019 (6.848 visninger)
De 20 priser ved årets Danish Travel Awards blev onsdag den 3. oktober uddelt i Cirkusbygningen i København med deltagelse af over 400 branchefolk. Det var 24. år i rap, at STANDBY.dk stod bag arrangementet – hvor kun tre DTA-vindere fra 2018 beholdt deres førsteplads i 2019.

Læs hele historien her.

3. Mulig køber til Spies og Thomas Cook Airlines (6.241 visninger)
Økonomien i Thomas Cook-gruppen var rigtig dårlig – og i maj 2019 kom et uopfordret bud på køb af den nordiske del af Thomas Cook-gruppen med blandt andet danske Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Buddet, der dog aldrig blev en realitet, kom fra den tysk-skandinaviske kapitalfond Triton Funds, der i 2018 havde købt hollandske Sunweb Group med blandt andet Danmarks femtestørste charterrejsebureau, Sunweb.

Læs hele historien her.

Klik for stort format. En Airbus A380 fra Emirates i Københavns Lufthavn; Airbus er løbet tør for bestillinger på megajumboen og stopper produktionen næste år. Emirates vil dog flyve videre med typen til midten af 2030’er. Arkivfoto: Preben Pathuel.

4. Emirates afslører tidspunkt for A380-udfasning (5.270 visninger)
Flyskam eller ej – luftfart er meget populært læsestof. STANDBY.dks søstersite CHECK-IN.dk koncentrerer sig primært om luftfart, men nyheder om emnet findes bestemt også på STANDBY.dk (se link under denne artikel til CHECK-IN.dks tilsvarende om de ti mest læste artikler i 2019)

I februar sidste år meddelte Airbus, at den europæiske flyfabrik allerede i 2021 stopper produktionen af verdens største passagerfly, Airbus A380.

Og i juni 2019 citerede STANDBY.dk nyheden om, hvornår verdens største operatør af A380, Emirates, planlægger at tage sine sidste ud af trafik.

Læs hele historien her.

5. Spies flyver normalt igen fra på tirsdag (5.120 visninger)
Mandag den 23. september 2019 krakkede Thomas Cook-gruppens engelske moderselskab. Det berørte blandt andet Spies i Danmark. Men allerede dagen efter var Spies tilbage til et næsten normalt trafikprogram med sine charterfly.

”Det er et mindre mirakel, for jeg kan love dig for at det har været en meget kompliceret øvelse – men det er gjort på under 24 timer,” sagde Spies’ administrerende direktør, Jan Vendelbo, til STANDBY.dk

Læs hele historien her.

Klik for stort format; en Boeing B747 fra British Airways i retrobemaling i formationsflyvning med Royal Air Foirce’s opvisningsteam, Red Arrows. Arkivpressefoto fra British Airways.

6. Boeing 747 på seks kilometers flyvning (4.779 visninger)
I 2019 var det – den 9. februar – 50 år siden den første Boeing 747-flyvning. Den smukke jumbojet er stadig på vingerne hos en række flyselskaber, men typen er på vej til udfasning.

I november sidste år havde STANDBY.dk en god ”flynørd” artikel om historiens formentlig korteste flyvning med en jumbojet. En pensioneret 24 år gammel Boeing 747 fra British Airways fløj blot seks kilometer fra Cardiff Airport i Wales til den nærliggende tidligere RAF-base i St Athan. Hér har en virksomhed med speciale i at skrotte passagerfly hjemme.

Læs hele historien her.

7. Københavnsk hotel konkurs (4.592 visninger)
Det er meget sjældent danske hoteller går konkurs, men det skete i juli sidste år for det trestjernede Hotel Rossini Valby med 84 værelser på Gammel Jernbanevej i Valby ved København. Det blev erklæret konkurs af Sø- og Handelsrettens skifteret.

Læs hele historien her.

8. Direktørskifte i stor dansk hotelkæde (4.559 visninger)
I februar sidste år bekræftede den administrerende direktør for Brøchner Hotels, Københavns største kæde af boutiquehoteller, Karim Nielsen, at han stoppede efter knap ni år på posten.

Karim Nielsen, der i april blev afløst af Nickolas Krabbe Bjerg, købte senere på året driftsselskabet bag et lidt upåagtet trestjernet københavnsk hotel, men siden har der været stille om ham.

Læs hele historien her.

9. Spies: vi er ikke konkurs, men stopper indtil videre salg af rejser (4.493 visninger)
Denne artikel er ligesom nummer fem på denne liste fra den hektiske mandag den 23. september, hvor Spies’ engelske moderselskab Thomas Cook krakkede.

Denne artikel var den første med øjeblikkelig status, men den anden om, at Spies’ charterfly atter var på vingerne dagen efter, kom senere på mandagen.

Læs hele artiklen her.

Klik for stort format. 31. oktober 2019: Petter Stordalen slår ud med armene som ny medejer af blandt andet Spies og Sunclass Airlines. Til venstre for ham står Spies-direktør Jan Vendelbo og direktør for koncernens flyselskab, Per Knudsen. Pressefoto: Spies.

10. Norsk hotelkonge køber Spies og TCNE (4.473 visninger)
Den 30. oktober sidste år kom nyheden om at Thomas Cook Northern Europe med også danske Spies overtages af blandt andre norske Petter Stordalen, der også ejer af Nordic Choice Hotels.

Det Stordalen-kontrollerede Strawberry Group har nu 40 procent af hvad der nu hedder Nordic Leisure Travel Group, mens to skandinaviske kapitalfonde Altor og TDR Capital har henholdsvis 40 og 20 procent af NLTGG.

Læs hele historien her.

Relaterede artikler:

De 10 mest læste CHECK-IN.dk historier i 2019

De 10 mest læste Stand By-historier i 2018