Lærerig bog om Simon Spies

Simon Spies var generøs, brutal og kynisk, økonom og psykolog, og en dygtig forretningsmand, som gjorde Spies Rejser til en succes, mens han eksperimenterede med stoffer og sex.     

 

I ny bog fra Politikens Forlag oprulles Simon Spies’ liv, fra driftig baggårdsknægt i hjembyen Helsingør til excentrisk rejsekonge. Det er en historie om jagten på lykken, kvinder, kapitalisme og krig, og om Danmark fra 1920’ernes fattigdom over 1960’ernes velfærdsstat til 1980’ernes nyborgerlighed.

 

Blandt bogens mange stemmer er Simon Spies’ enke, Janni Spies, som her for første gang deler ud af sine oplevelser med en mand, der af og til var for meget, men altid var mere end de fleste.  

 

Blandt bidragyderne er også takeoff.dk’s redaktør, Ejvind Olesen.

 

Forfatteren til bogen er Andreas Fugl Thøgersen.

 

Simon Spies’ enke, Janni Brodersen blev som 21-årig enearving af Spies-koncernen. ”Det var ikke studenterhuen, der trykkede,” medgiver Janni Spies.

 

Janni Kjær, der nu atter fører efternavnet Spies – vidste ikke, hvad en piccoline var, da hun søgte jobbet som samme i Spies-koncernen.

 

Hendes historie starter da hun forlod 10. klasse og som 16-årig skoletræt ville prøve noget nyt. Seks år senere var hun enke og mangemillionær.

 

Simon Spies belejrede i fire år Janni Brodersen – og hendes forældre – før hun i 1983 sagde ja til at blive fru Spies. Barnløse Simon Spies var betaget af hende, men hans advokat, Mogens Glistrup, havde fundet ud af, at en unge enke i et uskiftet bo, ikke skulle betale de arveafgifter til staten, der ville have knækket Spies.

 

Da Simon Spies døde 11 måneder efter brylluppet, stod Janni Spies tilbage med forretningen – og ingen viden om at drive den. Hun omgav sig delvist med dårlige rådgivere.

 

I 1988 giftede hun sig med den 19 år ældre advokat Christian Kjær. Året efter købte hendes Spies-koncern hovedkonkurrenten, Tjæreborg Rejser. I 1996 måtte hun sælge koncernen til engelske Airtours – i dag Thomas Cook-koncernen.

Skrevet af redaktionen