Livskvaliteten er bedst i Aarhus

aarhus-turisme-ferie-danmark-800x513Det er bedre at bo i Aarhus end i Odense – i hvert fald hvis man vil leve længe, have penge på lommen og et job på hånden, konkluderer en ny OECD-rapport, ’Well-being in Danish Cities’, der har undersøgt livskvalitet i de landets fem største byer; København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og Odense.

Undersøgelsen er en del af OECDs ’Better Life Initiative’, der før har undersøgt livskvalitet i OECD-lande og -regioner, men nu zoomer ind på byerne, og her er det de danske byer, der først får et gennemsyn, skriver dr.dk.

Og det går særligt godt for Aarhus, som klarer sig bedre end landsgennemsnittet på syv ud af de ni parametre, OECD måler livskvaliteten på. Byen er bedst, når der måles på civilt engagement, der opgøres ud fra stemmeprocenten ved valg, på uddannelse og på sundhed. For eksempel har Aarhus den højeste forventede levetid blandt de danske storbyer.

OECD’s ni parametre for livskvalitet i byerne er Indkomst, jobs, sikkerhed, uddannelse, sundhed, miljø, civilt engagement, fællesskab og bolig. Kun på parametrene sikkerhed og bolig, halter Aarhus efter gennemsnittet.

Anderledes ser det ud for Odense, der klarer sig dårligere eller på samme niveau som landsgennemsnittet på samtlige parametre bortset fra bolig, der måler på kvadratmeter og rum pr. beboer samt boligpriserne.

Både indkomsten og beskæftigelsen er lavere i Odense end i resten af landet, og byen har siden 2008 oplevet den største stigning i ledigheden. Esbjerg har den højeste beskæftigelse blandt de fem byer.

København har i gennemsnit de rigeste indbyggere, men de må i stedet gå på kompromis med sundheden, bl.a. med mest luftforurening, hvor Aalborg har den reneste luft, men markerer sig negativt med en mordrate, der er dobbelt så høj som det danske gennemsnit.

De fem danske byer klarer sig overordnet godt, hvis man sammenligner med de resterende OECD-lande.

”De er klart mere trygge, har et højere sikkerhedsniveau og en højere grad af samfundsdeltagelse samt relativt stærke sociale relationer. Derfor er livskvaliteten generelt høj i forhold til de parametre, OECD måler på”, siger Rune Stig Mortensen, afdelingsleder for Analyse og Strategi hos Region Syddanmark, som har leveret data til OECDs rapport.