Lynsalg af luksushoteller vil koste dyrt

Ingen hjemlige spillere kan eller vil løfte et køb af de islandsk-ejede hoteller D ‘Angleterre, Kong Frederik og Front, vurderer flere kendere af branchen.

Efter Islands bank-kollaps har luften været tyk af salgsrygter, og skal hotellerne sælges nu, bliver det formentlig til udenlandske selskaber, der både vil splitte gruppen ad og nøjes med ejendommene, mens driften bliver skilt ud. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

 

»Jeg har naturligvis også hørt rygterne om, at de islandske ejendomme er til salg, men jeg har endnu ikke kunnet komme kilden nærmere, end at Islands statsminister har bebudet, at de nationaliserede banker skal sælge deres udenlandske besiddelser. Men ejendomsselskaber fra f.eks. Tyskland, Holland og Østrig vil stå på nakken af hinanden for at få fat i hoteller som Kong Frederik og Front. D ‘Angleterre er derimod et liebhaver-projekt, der ikke er for almindelige investorer,« vurderer Knud Larsen, direktør og indehaver af Nordic Hotel Consulting.

 

Den tidligere hotelkonge Lorenz Jørgensen vurderer også, at det er usandsynligt, at der står danske købere klar til at overtage hotellerne:

 

»Det er vanskeligt at spå om, men de hjemlige aktører vil være meget skarpe på prisen, og finansieringen herhjemme er meget svær. Køberen vil nok være en udlænding med andre muligheder for funding,« siger Lorenz Jørgensen, der for et par år siden solgte Plaza Hotel Group og stadig ejer et enkelt hotel.

 

»Tyske, østrigske og hollandske ejendomsselskaber er blandt de udenlandske investorer, der i lang tid har været meget interesseret i at komme ind på det skandinaviske hotelmarked. Her spiller København rollen som brohoved, men hidtil har danske kommandit-selskaber ødelagt det for dem,« siger Knud Larsen, som uddybende fortæller: »Priserne er blevet drevet op af skattetænkning, mens udenlandske selskaber kræver et højt afkast af deres investering, og derfor har de hidtil kun villet betale ca. 80 pct. af, hvad danske skattetænkere har været parate til. Men efter finanskrisen er de udenlandske ejendomsselskaber længst fremme, fordi kommandit-selskaberne ikke længere kan få finansiering,«

 

Dermed kan de islandske ejere også se frem til en økonomisk øretæve, hvis de skal sælge nu, skriver Berlingske Tidende.

 

Det er aldrig blevet kendt, hvad islændingene betalte for Henning Remmens gruppe af hoteller i september 2007. Lorenz Jørgensen vurderer, at værdien af hotellerne ikke er faldet nævneværdigt det seneste år. Men er der kun udenlandske købere, der betaler mindre, skriver Berlingske Tidende.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen