Skarp kritik af Funktionærforbundets rolle

I kølvandet på Sterlings død bliver der skudt med skarpt mod Funktionærforbundet, som anklages for at have forpurret salget af det konkursramte flyselskab. Det skriver Berlingske Business i dag.

 

»Fejlen ligger hos Funktionærforbundet, som slet ikke var klar over konsekvenserne, da de valgte at droppe ud af forhandlingerne i mandags. Det var en kæmpe fadæse,« siger Ursula Bresemann, der er formand for kabinepersonalet i Sterling, som er dybt skuffet over fagforbundets rolle i sagen.

 

Funktionærforbundet trak sig fra forhandlingerne sent mandag. Uenighederne drejede sig primært om anciennitetslisterne, der skulle fjernes, for at den potentielle køber, kapitalfonden Axcel, var interesseret i at købe Sterling. Kort efter måtte kuratellet i Sterlings konkursbo fortæller, at et salg af Sterling var opgivet, da Funktionærforbundet ikke kunne acceptere den nye overenskomst, der var blevet forhandlet på plads med formændene for kabinepersonalet og cockpit-afdelingen.

 

Inden Nicolas Fischer fra HK/Privat Luftfart fik hevet parterne tilbage til forhandlingsbordet, havde Axcel at aflyse en række aftaler, da kapitalfonden troede, salget var annulleret. Forhandlingerne måtte derfor starte forfra, og Ursula Bresemann mener, at den mistede tid var afgørende for, at Axcel bakkede ud.

 

»Vi mistede 30 vigtige timer og måtte starte helt fra bunden igen. Vi fik løst problemet for sent,« siger Ursula Bresemann.

 

Karsten Hansen, der er formand for Funktionærforbundet, forstår ikke kritikken. »Det er efterrationalise­ringer og står for Ursulas egen regning,« siger han.

 

Karsten Hansen fortæller, at det var kabinepersonalet og cockpit-afdelingen, der forhandlede en rammeaftale på plads for de ansatte den 4. november uden at drage forbundet ind i sagen, skriver Berlingske Business.

 

»Vi blev først bekendt med den aftale alt for sent, og det var derfor, vi så os nødsaget til at bakke ud af forhandlingerne,« forklarer Karsten Hansen.

 

Lars Helmø, der er formand for piloterne i Sterling vil ikke pege fingre ad nogen.

 

»Man kan ikke skyde skylden alene på fagforbundet. Jeg tror, der er mange elementer, man i bagklog­skabens klare lys kan sætte fingre på,« siger Lars Helmø.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen