Viborg klar til Reformationsjubilæum

Viborg Domkirke.

Viborg Domkirke.

I 2017 er det 500 år siden Martin Luther slog sine berømte 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg. Det blev startskuddet til Reformationen, som blev gennemført i Danmark i 1536.

I Viborg var Reformationen dog en realitet allerede i 1529, og Viborg er derfor naturligt med i forreste række, når jubilæet næste år fejres.

Den katolske kirke var upopulær i begyndelsen af 1500-årene og det var grobunden for Luthers teser, som blandt andet kritiserede afladshandelen. Den danske munk Hans Tausen havde på studierejse i Tyskland stiftet bekendtskab med Luther, og han blev grebet af Luthers tanker om en anderledes religion. Da Tausen vendte tilbage til sit kloster i Antvorskov ved Slagelse, fortalte han om, hvad han havde set og hørt i Tyskland.

Klostrets prior brød sig ikke om den kætterske tale og besluttede at sende Tausen til Viborg. Her fortsatte han at prædike den protestantiske tro på dansk. Byens katolske biskop Jørgen Friis var stærkt upopulær, og det endte med, at han flygtede ud af byen. I februar 1529 var Reformationen en kendsgerning i Viborg, og kongen gav byens borgere lov til at nedrive de katolske kirker.

Der er planlagt en lang række aktiviteter i ’Danmarks reformationsby’. De spænder fra byvandringer over smagsoplevelser til en særlig ’Reformationskaravane’.

ællesskabet af protestantiske kirker i Europa har udpeget særligt markante reformationsbyer. Blandt dem er Viborg, der som den eneste danske by indgår i den europæiske Reformationskaravane. Festlighederne i Viborg kulminerer den 31. oktober, hvor det er netop 500 år siden, Luther opslog sine teser.

Den tyske version af ’National Geographic Magazine’ har i sit nye tillæg ’Das Erbe unserer Welt’ en større artikel om Viborg med overskriften ’Den danske Reformations kimcelle’. Her fortælles bl.a. om Hans Tausen, Domkirken, Hald-ruinerne, Franciskanerklostret – og om Reformationsøllene fra Viborg Bryghus.