Dagens kommentar

Det er jo vanskeligt at bebrejde en regering og et erhvervsliv, at væksten har givet den hidtil højeste beskæftigelse, hvor det er meget få, der ikke kan placeres på arbejdsmarkedet. Senest har det vestjyske turisterhverv måttet erkende, at det bliver nødvendigt med tyske medarbejdere for sikre tilstrækkelig med arbejdskraft. Udover den almindelige vækst i dansk økonomi vender både tyskere og danskerne selv tilbage til at nyde strand og natur og friske fisk og den vestjyske folkesjæl ved at tilbringe ferien eller en del heraf i lejede ferieboliger.



Det er uroen i verden og det lidt mere stabile danske sommervejr, der hver for sig bidrager til udviklingen.



Men det øger naturligvis presset og øger behovet for ansatte i både det primære turisterhverv og alle følgeerhvervene.



Og det gør det også nødvendigt endnu engang at rejse diskussionen: hvilken placering skal det danske turisterhverv have? Hvordan vil politikerne – og erhvervet selv – sikre, at man stadig vil kunne levere en omsætning på 65 mia kroner og 40.-50.000 helårsarbejdspladser? Hvad er det, som højkonjunkturen skal bruges til ? Hvor gør man den bedste investering?



Et forsømt område er uddannelserne. Det er kompliceret at drive erhvervsliv i dag. Købmandskab er ikke altid nok. En teoretisk ballast er tit nødvendig for succes. Forståelse for service, produktkendskab og samfundsmæssig indsigt er også en forudsætning for at bestride turisterhvervets job. Og så den sproglige ballast og kendskab til fremmede kulturer – hvad forventer gæster fra Rusland, Kina, Japan, Indien, Sydafrika eller Brasilien. Hvordan spiller deres religion og levevis ind på deres turistforventninger.



Veluddannede medarbejdere skaber bedre produkter og sikrer deres den fremtidige omsætning. Derfor er en udvikling af turistbranchens uddannelser – og tilbud om uddannelser – også en billet til det fremtidige turistmarked. Lad os høre hvad både regering, Folketinget og erhvervet mener om det.






Skrevet af