DRF-forslag om kriseberedskab blev afvist i UM

Forslaget fra DRF kom efter terrorangrebene i USA den 11. september, bomberne på Bali få måneder senere, og de dengang reslende krigssabler i Irak. Og idéen fra Rejsebureauforeningens side var, at man i en krisesituation hurtigt kunne sammensætte en beredskabsgruppe af ”interessenter”, som kunne sikre en hurtig og korrekt håndtering af f.eks. arbejdet med et få tilskadekomne eller truede danskere i udlandet reddet i sikkerhed.

Men Udenrigsministeriet afslog i 2003 henvendelsen fra DRF med den begrundelse, at man ikke anså det for at være en udenrigsministeriel opgave. Og derfor havde Udenrigsministeriet heller ikke det nødvendige beredskab på plads, da Tsunami-katastrofen pludselig blev en realitet 2. Juledag sidste år.

Direktør i DRF, Lars Thykier (billedet), vurderer, at Udenrigsministeriet svar nok ville have været et andet i dag: ”DRF’s gæt er, at Udenrigsministeriet i dag fortryder deres holdning dengang i marts 2003” siger Thykier, og tilføjer: ”Hvorvidt et UM-koordineret beredskab kunne have reddet danske menneskeliv er tvivlsomt, men det ville have ændret de betingelser, de mennesker – pårørende, turister, ansatte i rejsebranchen m. fl. – levede under i katastrofeområderne i de første dage derpå” vurderer han.

Lars Thykier siger dog også, at han føler sig overbevist om, at Udenrigsministeriet har lært af kritikken af dets indsats i de første dage efter Tsunamien: ”DRF deltager i ministeriets referencegruppe for ”Evaluering af den danske håndtering af flodbølgekatastrofen i Asien”, og vi ved derfor, hvilke tanker katastrofen har sat i gang i ministeriet. Vi venter bare utålmodigt på, at tankerne også bliver til handling” siger DRF-direktøren.

Skrevet af