Fredagsklummen: De gavmilde danskere

Af Ejvind Olesen



I AMERIKANSKE nationalparker måtte man i sin tid ikke opkræve nogen form for drikkepenge, men dog godt tage imod frivillige bidrag. I mange år var det ikke tilladt på amerikanske restauranter at lægge nogen form for tips på regningen. Det var helt op til gæsterne, om de ville betale noget.



Det er det i princippet fortsat, men af ren og skær frygt for europæiske gæster, oplever man flere og flere restauranter, hvor der nu – som på Oyster Bar på New York Central Station lægges 18 procent automatisk på regningen, og derefter gøres der plads til andre “frivillige” tips. Det samme har jeg oplevet i New Orleans og Florida.



Da jeg i sin tid talte med direktøren på berømte The Plaza Hotel i New York sagde han, at han bestemt regnede med, at dørmanden havde mere i løn end han havde. Et par dollar for at komme ud af taxaen, en dollar for at komme ind ad døren og endnu et par dollar for at komme op på værelset, var – og er – helt normalt.



På krydstogtskibene er der nu 15 procent på alle drikkevarer, mens tjenernes drikkepenge er sat til et fast beløb pr. dag. Et beløb som man kan vælge at betale forud sammen med rejsen, eller på næstsidste dag på turen. En slags frivillig tvang kunne man godt kalde det. En stor del af de ansattes løn er beregnet på drikkepenge.



I Danmark og de fleste europæiske lande er det efterhånden blevet indført, at 15 procent er inkluderet i prisen på spisekortet og vinkort. Herefter kan tjenerne sende en varm, og venlig hilsen til kreditkortselskaberne, som har gjort plads til yderlige et beløb på kvitteringsbilaget. Nogle sætter en streg, andre føjer et pænt ekstra beløb på.



I denne uge i Politiken fastslog formanden for Horesta, Jan Laursen, at tendensen til at honorere et pænt beløb for ekstra service er stor hos danskerne. Især på gourmetrestauranter med høje priser.



Jan Laursen understreger dog, at det er en sag mellem tjenere og kokke (de sidste får desværre sjældent noget, red.) og gæsterne. Det er ejeren uvedkommende. Det sidste er nok rigtigt. Det er næppe som i USA, at lønnen holdes nede på grund af ekstra drikkepenge.



DRIKKEPENGE er fra en tid, hvor tips var en central del af tjenernes løn. Det er det ikke i dag, hvor drikkepenge er inkluderet i den samlede regning.



I følge avisen er der fortsat klart størst overvægt af de gavmilde typer, der giver drikkepenge i Danmark. Ikke mindst på de dyre restauranter. Uofficielt forlyder det, at der endog kan være tale om ret så store beløb.



Hvad gør du. Betaler du ekstra drikkepenge udover de 15 procent, når du går på restaurant. Svar i ugens quick poll.

Skrevet af