En misforståelse bliver ikke rigtig af at blive gentaget

Allan Agerholm.

DEBAT: Dansk hotelerhverv har et uudnyttet potentiale, skriver formand for Horesta i hovedstaden, Allan Agerholm, og går i rette med brancheanalytiker Ole Egholm “der gentager misforståelse om fuld momsafløftning på hotelovernatninger.”

Af Allan L. Agerholm

”Stand By omtaler den årlige hotelrapport fra Dansk Brancheanalyse i det nye nummer. I den forbindelse udtaler Ole Egholm, som står bag analysen, endnu engang at hotelbranchens aktuelle udfordringer ikke har noget med vores dårlige rammevilkår at gøre.

Han argumenterer med, at de seneste års kapacitetsudvidelse er sket under de nugældende vilkår, og at disse var kendte for investorerne på forhånd.

Det er selvfølgelig korrekt. Men også kun en lille del af sandheden, der i al sin skræmmende enkelthed handler om tab af betydelige markedsandele til lande som Tyskland, Sverige, Norge, Finland, Holland og Storbritannien.

Først og fremmest fordi vi konkurrerer på langt ringere politisk bestemte vilkår, når vi sammenligner os med disse lande og i øvrigt resten af landene i Europa, som i udgangspunktet er dem vi konkurrerer med om de udenlandske overnatninger.
Som turistdestination bør Danmark være stolt over og tilfreds med, at der trods de ringe politisk bestemte rammevilkår er investorer, som tør satse milliarder af kroner i hotelerhvervet. Det er af afgørende betydning for, at vi kan klare os i den internationale konkurrence.

Men det er også af afgørende betydning for vores konkurrencekraft, at skatte- og afgiftsbelastningen er på nogenlunde samme niveau som i de lande, vi konkurrerer med.

Danmark er de seneste ti år gået glip af milliarder af kroner i turismeomsætning og beskæftigelse. Gevinster vi kunne have opnået, hvis vi havde haft samme vækstrater som de øvrige lande i Nordeuropa.

Mens vi i Danmark havde en vækst på 7 procent i antallet af udenlandske hotelovernatninger fra 2001 til 2010, steg antallet af udenlandske hotelovernatninger i det øvrige Nordeuropa med 31 procent i samme periode.

En væsentlig forklaring på dette væksthul er, at landene omkring os kan tilbyde fuld momsafløftning på f.eks. store internationale kongresser og konferencer og desuden over de senere år har valgt at bruge turisterhvervet som vækstmotor ved blandt andet at sænke overnatningsmomsen. I Tyskland for eksempel fra 19 til 7 procent.
Det er ikke realistisk, at vi i Danmark på kort sigt følger med tyskerne. Der er ikke lige nu og her politisk opbakning til at pille ved den danske enhedsmoms på 25 procent. Men fuld momsafløftning er et oplagt vækstredskab for politikerne at gribe fat i under den aktuelle lavkonjunktur. Dels fordi det er billigt, dels fordi det har stor effekt.

Af samme grund har såvel Liberal Alliance som Dansk Folkeparti og nu også De konservative fremsat forslag om fuld momsafløftning i Folketinget inden for det seneste halve år.

Tilsvarende har regeringen vist stor åbenhed over for vores argumenter og dermed forståelse for erhvervets vækstpotentiale ved bedre rammevilkår.
Ole Egholm bemærker, at ”lavere afgifter ville hjælpe branchen”, men han tilføjer ”ligesom det ville hjælpe alle andre erhverv at betale mindre i skat”.

Til det er der kun at sige, at hvis Ole Egholm havde sat sig ordentligt ind i tingene, ville han vide, at hotel- og restauranterhvervet er det eneste erhverv i Danmark, der ikke har fuld momsafløftning. Vi forlanger ikke bedre vilkår end de øvrige erhverv. Blot at få de samme som de andre har.