Forhandlingsstyrken er nu hos ledelsen i SAS

Sterling-medarbejdere åbnede i sidste uge for en nedgang i lønningerne på 10-25 procent og reducere hviletiden, så den nærmer sig mindstekravet. Flere fagoforeningsfolk frygter, at SAS vil drage fordel af indrømmelser fra Sterling-medarbejderne. Det skriver Børsen i dag.

 

»Det er en utrolig farlig kurs at sælge ud af sine overenskomster. Sterling har nu vist, at hvis man trykker medarbejderne nok på maven, så er de villige til at sælge ud,« siger Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F i Kastrup.

 

Hos luftfartsfunktionærerne er Nicolas Fischer på linje i bekymringen.

 

»Det ville undre mig om ledelsen i SAS ikke ville bruge dette som argument. Men her stod vi i en speciel situation, som ikke gælder for hele luftfartsbranchen,« siger Nicolas Fischer. Han siger, at han gik ind i forhandlingerne som katalysator, og at den billigere overenskomst kun gjaldt til marts 2010.

 

»Medarbejderne i Sterling var klar over, at udviklingen i luftfarten betød arbejdsløshed, hvis købet faldt til jorden. Piloterne ville eksempelvis miste deres flycertifikat, og alle vil gerne beholde deres arbejde. Hvis jeg stod i samme situation i min egen forening, så skulle jeg have tungtvejende argumenter for at sige til mine tillidsfolk, at det ikke er en god ide, i hvert fald for en begrænset periode,« siger Nicolas Fischer.

 

En analytiker ser et klart skifte, så ledelsen i SAS nu sidder med den lange ende af tovet.

 

»Jeg har helt klart noteret mig, at man fra Sterling-medarbejdernes side var villig til at gå utroligt langt for sikre job. Det bør fortælle medarbejderne i SAS, at man skal reducere omkostningerne, hvis man vil flyve videre på sigt,« siger Jacob Pedersen, der er analytiker i Sydbank.

 

Flere tillidsfolk i branchen spørger i øjeblikket sig selv om, hvad der kommer til at ske med de næste overenskomster. Der er historier om, at kabinepersonalet ville modtage en grundløn på 9000 kr. plus 90 kr. i timen. Det svarer til en månedsløn på 18.000 kr. Iagttagere siger, at den OK-model ligner den europæiske lavprismodel. Det skriver Børsen.

 

SAS har meddelt, at de vil fremrykke besparelser for 2,2-2,9 mia. kr. På det grundlag åbnede SAS-ledelsen forhandlinger med fagforeningerne i efteråret, og sagde at de 1,1-1,5 mia. kr. var øremærkede som personalebesparelser.

 

Bertil Ternert fra kommunikationsafdelingen i SAS oplyser, at selskabet ingen kommentarer har til situationen.

Skrevet af Hanne Aaen Lassen