Intensiv indsats mod luftforurening i CPH

Det får CPH til at intensivere kampen for bedre luftkvalitet, en kamp, som påkalder sig international interesse.

”En ny rapport opsummerer den viden, vi har opbygget de seneste fem år med at kortlægge og forbedre luftkvaliteten. Rapporten viser, at det er de ultrafine partikler, der er vores største udfordring,” siger driftsdirektør Kristian Durhuus. ”Man skal ikke blive syg af at arbejde i Københavns Lufthavn, og vi gør alt, vi kan, for at minimere den sundhedsmæssige risiko.”

Dansk Center for Miljø og Energi (DCE) har fra 2009 til 2011 målt og kortlagt luftforureningen i CPH. DCEs endelige rapport viser, at koncentrationen for hovedparten af de undersøgte forureningskomponenter ligger under grænseværdierne. Undtagen de ultrafine partikler, som ligger to til tre gange højere end på H.C. Andersens Boulevard, som er en af de meste trafikerede gader i København. Der er ingen grænseværdier for ultrafine partikler. De vigtigste kilder til luftforureningen er handlingkøretøjer, flyenes hovedmotorer og hjælpemotorer.

”Vi har iværksat en række initiativer, der skal reducere partikelforureningen. Det drejer sig primært om indførelsen af mere såkaldt ”grønt grej”, fx køretøjer med partikelfiltre og forskellige typer eldrevet udstyr,” siger Kristian Durhuus.

Konkret betyder det, at lufthavnen har købt eldrevne mobile elektricitetsforsyninger til fly (GPU’er), som ellers har kørt på diesel, ligesom forurenende udstyr løbende udfases til fordel for mere miljørigtige alternativer.

Københavns Lufthavns offentliggørelse af måleresultaterne har skabt internationalt fokus på problemerne med ultrafine partikler.

”Det kommer sandsynligvis til at gavne vores arbejde. Det betyder, at vi ikke længere arbejder alene, men at vi forhåbentlig vil kunne komme til at samarbejde med kolleger, så der kan skabes bredere internationale erfaringer”, siger Kristian Durhuus.

Skrevet af Flemming Juul

x

Læs Også

MSC Cruises får sit nye flagskib, MSC Seaside

MSC Seaside er leveret fra Fincantieri værftet og er det andet nye krydstogtskib, som MSC har søsat i 2017. Skibet får hjemmehavn i Miami og er første skib i MSCs Seaside klasse.

Politiet tager 20 spritbilister hver dag

Sidste år sigtede politiet 7.203 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. I julefrokostsæsonen sætter politiet ind med ekstra kontrol. Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer til at lade bilen stå

Ny ledelse for RCL Cruises i Norden

Julie Ødegaard er udpeget som midlertidig General Manager Nordic for Royal Caribbean International Ltd (RCL). Hun får ansvaret for Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises i Norden.

Konkurs i airberlin koster Rejsegarantifond millionbeløb

LUFTFART: Flere hundrede danske passagerer vil få dækket deres udgifter til ubrugelige flybilletter med airberlin - minus selvrisikoen på 1.000 kroner.

Konkurrencemyndigheder undersøger Lufthansa

LUFTFART: De tyske anti-kartelmyndigheder har bedt Lufthansa om forklaring på stigende priser på tysk indenrigs efter airberlin gik konkurs. Lufthansa vil gerne udbyde 1.000 ekstra flyvninger om måneden.

Lufthansa pumper 700.000 ekstra sæder ud på tysk indenrigs

LUFTFART: I kølvandet på airberlins konkurs mangler der skønsmæssigt over 50.000 månedlige flysæder på de tyske indenrigsflyvninger. Lufthansa-selskab alligevel ikke til København.