Lufthavn tilbageholder fly efter konkurs

LUFTFART: En Boeing B757 fra krakket russisk flyselskab må ikke forlade lufthavn før mellemværende på tre millioner dollars er afviklet.

Det russiske flyselskab VIM Airlines løb i oktober tør for penge og måtte indstille sine flyvninger; tidligere i denne måned inddrog de russiske myndigheder selskabets driftstilladelse. VIM Airlines blev stiftet i 2000 af Viktor Ivanovich Merkulov (deraf forkortelsen VIM)

VIM Airlines med hjemmebase i Moskvas Domodedovo-lufthavn fløj navnlig charterflyvninger fra Rusland til bl.a. Tyrkiet. Og i den tyrkiske lufthavn i Antalya holder nu en Boeing B757-200 fra VIM Airlines – og der bliver den holdende, indtil lufthavnen har fået udbetalt sit tilgodehavende fra det krakkede flyselskab på tre millioner dollars, cirka 20 millioner kroner, skriver det russiske nyhedsbureau RNS ifølge flere medier.

Inden VIM krakkede, var der truffet aftale om, at det skyldige beløb skulle betales sidst i oktober, men VIM indstillede sine flyvninger den 15. oktober, og pengene blev aldrig overført til den tyrkiske lufthavn.

Men krak eller ej, lufthavnen i Antalya vil ikke ‘løslade’ Boeing-flyet før pengene er betalt.

I alt havde VIM fem Boeing B757. De fire andre holder i Domodedovo-lufthavnen i Moskva. I samme lufthavn står også en Airbus A319, der ligeledes fløj for VIM.

Milliardgæld
Tyrkiet er ikke eneste land, der har krav mod boet efter VIM Airlines. De russiske myndigheder har anlagt sag mod boet for andre tre millioner dollars; dem skylder VIM Airlines i ubetalte overflyvningsafgifter med mere.

Ligeledes savner handlingselskabet i Domodedovo-lufthavnen ni millioner dollars i ubetalte regninger fra VIM Airlines.

Og endnu mere alvorligt, så har anklagemyndigheden i Rusland anlagt sag mod VIM Airlines, fordi der er mistanke om, at der er sket bedrageri med de penge, passagerer havde forudbetalt for flyvninger med flyselskabet.

Relaterede artikler:

Rusland øger kontrol med landets flyselskaber

Flykonkurs rammer 860.000

Alitalia under konkursbeskyttelse