Rejsearrangører, der er registreret i Rejsegarantifonden, kan nu få hjælp til at tilbagebetale aflyste rejser som følge af de lukkede danske grænser. Arkivpressefoto fra Best Travel.

Milliardhjælp til corona-ramte rejsearrangører

Regeringen åbner for ny ordning til rejsearrangører, som hjælp til at tilbagebetale aflyste rejser. Rejsebureauforeningen er utilfreds med ordningen og frygter “udflagning” af rejsebureauer.

(Artiklen er opdateret med reaktion fra Danmarks Rejsebureau Forening)

Rejsebranchen er hårdt ramt af corona-krisen med masseaflysninger af rejser som følge af Udenrigsministeriets skærpede rejsevejledninger og lukkede danske grænser.

Derfor åbner Folketinget nu ny garantiordning i Rejsegarantifonden, der giver rejsearrangører, som er registreret i fonden, mulighed for at få dækket aflyste og annullerede pakkerejser og dermed penge til at tilbagebetale kunder. Det skriver erhvervsministeriet i pressemeddelelse.

Med ordningen stiller staten via Rejsegarantifonden statsgaranti for et lån på 1,5 milliarder kroner.

”Med den nye garantiordning sikrer vi, at danskerne får deres penge tilbage, hvis rejsen er aflyst på grund af corona. Normalt udbetaler Rejsegarantifonden først penge, hvis rejsearrangøren er gået konkurs. Mit håb er, at vi med den nye garantiordning kan undgå mange konkurser i rejsebranchen,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Regeringen har lanceret en række hjælpepakker. Men der er brug for yderligere tiltag, når det gælder rejsebranchen, som blev ramt tidligt og er hårdt presset.”

Rejsegarantifonden kan tilbagebetale for aflyste rejser
Normalt dækker Rejsegarantifonden kun tilbagebetalinger, hvis rejseudbyderen er registreret i Rejsegarantifonden og siden gået konkurs. Den nye ordning gælder også pakkerejsekunder, hvor udbyderen, der skal være registreret i Rejsegarantifonden, ikke er gået konkurs.

Rejsegarantifonden kan refundere det forudbetalte beløb til rejsekunden, hvis kunden endnu ikke har modtaget det fra rejseudbyderen.

Der er flere informationer om ordningen på Rejsegarantifondens hjemmeside.

Danmarks Rejsebureau Forening utilfreds med lånepakken
Selvom rejsebureaubranchen overordnet er glad for den støttepakke til erhvervet, Folketinget vedtog den 26. marts, er der stadig brug for massiv hjælp.

Branchen er fuldstændig i knæ, siger Danmarks Rejsebureau Forening, og det bliver kun værre de kommende måneder, hvis ikke der ændres fundamentalt på nogle af de krav, der følger med pakken. Det skriver Danmarks Rejsebureau Forening i en kommentar til dagens pressemeddelelse fra erhvervsministeriet.

Her skriver DRF blandt andet: Erhvervsministeriets støttepakke til rejsebureaubranchen indeholder 1,5 milliarder kroner, som den danske Rejsegarantifond kan udlåne til nødlidende rejsebureauer.

DRF mener dog, at de nuværende rammer i aftalen er skæve. Rejsebureauerne kan nemlig søge om midler til dækning af betalinger for aflyste rejser, men ikke til rejser som måtte afbrydes efter afrejse, hvis de var påbegyndt før den 13. marts, hvor Udenrigsministeriet frarådede rejser til hele verden. Den begrænsning giver ingen mening, lyder det fra DRF.

”I øjeblikket er det ikke muligt at få alle typer af rejse-aflysninger dækket, hvilket resulterer i milliontab hos rejsebureauerne, og det vil tvinge adskillige bureauer ud i konkurs,” siger Lars Thykier, administrerende direktør i DRF.

Skal betale – selv om pengene ikke er brugt
DRF-direktøren er overordnet glad for støttepakken, men Lars Thykier noterer sig også konstruktionen, hvor alle medlemmer af Rejsegarantifonden hæfter kollektivt og solidarisk – også selvom et bureau ikke har gjort brug af muligheden for at låne.

Samtidig er det uacceptabelt at den kollektive ordning indebærer at man som rejsebureau også skal betale sine konkurrenters bidrag hvis et eller flere rejsebureauer går konkurs, mener DRF.

”Danmarks Rejsebureau Forening arbejder for, at det lånebeløb, et rejsebureau får hos Rejsegarantifonden er det, bureauet skal betale tilbage,” siger Lars Thykier og tilføjer: ”DRF er ikke interesserede i solidariske lån, som kommer til at stille nogle bureauer ekstraordinært dårligt – og nogle bureauer ekstraordinært godt. Hvert bureau bør få sin egen ”lånekonto” i Rejsegarantifonden.”

Lars Thykier gør opmærksom på, at hvis grundlaget for beregningen af, hvad et rejsebureau skal betale til Rejsegarantifonden ikke ændres, så vil en del rejsebureauer formentlig registrere sig i andre EU-landes rejsegarantifondsordninger. ”Dermed undgår de at skulle deltage i en urimelig og skævvredet dansk tilbagebetalingsordning,” siger han.

Relaterede artikler:

Kendt dansk rejsebureau opsiger hver tredje

Charterarrangører: Rejsebranchen kan blive kvalt

DRF: Milliardpakke til rejsebureauer hjælper kun få uger