SAS: 3F giver indrømmelser

Det lægger et stort pres på især piloter og kabinepersonale for at komme SAS-ledelsen i møde, da det spreder sig en frygt for, at det ultimative svar vil være en kontrolleret nedlukning af SAS. Det skriver Børsen i dag.

 

Ifølge Børsen sendte 3F og søsterfagforeningerne i Skandinavien mandag en mail til ledelsen i SAS med et tilbud om strukturelle løsninger uden modkrav. De står for 40 pct. af alle ansatte i SAS og lægger med tilbuddet et gevaldigt pres på både piloter og kabinepersonale om også at give markante indrømmelser til SAS.

 

»Ifølge traditionen i 3F er det de berørte tillidsfolk, der forhandler, men det er rigtigt, at vi har flyttet os på nogle punkter. Vi har givet indrømmelser på punkter, der fremadrettet kan hjælpe SAS. Det er hævet over kroner-ører, og har i langt højere grad karakter af indrømmelser i form af ændrede arbejdsforhold. Vi har givet indrømmelser på punkter, der efter vores mening er til gavn for SAS,« siger formanden for 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen.

 

3F er bl.a. gået med til at ophæve de funktionærlignende vilkår, så de ansatte i fremtiden skal være ansat to år for at opnå status som funktionærer. Fra toppen af ledelsen i SAS lyder tilbagemeldingen:

 

»Vi har fået forhandlingsresultater fra fagforeningerne. Nu forhandles der igen, og jeg har selv været inde i forhandlingerne,« siger bestyrelsesformand Fritz H. Schur og fortsætter: »Der er stor forskel fra arbejdsområde til arbejdsområde, hvilke besparelser ledelsen måtte ønske. Der er meget stor forskel på overenskomster og stor forskel på konkurrencedygtigheden i forhold til konkurrenter.«

 

Ifølge Børsen har piloterne i SAS indtil videre givet sig halvvejs. Det vil sige besparelser på omkring 400 mio. kr. på lønnen, men de giver sig ikke på fridage og produktivitet.

 

Vurderingen blandt fagfolk er, at højere produktivitet er vigtigere end lavere løn, da det er den langsigtede overlevelse i SAS, der vægtes højest. Men piloterne ventes at kæmpe med næb og kløer for ikke at blive fyret, og vurderingen er, at parterne ikke kan nå at komme i mål frem mod det ekstraordinære bestyrelsesmøde i næste uge. Det skriver Børsen. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen