CHARTERREJSEBUREAUER: Danmarks to største charterrejsebureauer har netop fremlagt deres årsresultater for seneste regnskabsår – Spies kunne sætte 136 mio. kr. ind på bankbogen, mens Star Tour for første gang siden 2002 fik et stort millionunderskud sidste år.
Spies siger i forbindelse med præsentationen, at markedssituationen i Danmark er meget udfordrende. Stor overkapacitet på flymarkedet og historisk godt vejr i Danmark har betydet stort pres på priserne, og rejser – selv i højsæsonen – blev solgt billigt.
”Markedssituationen har sat vores marginaler i selve rejsearrangørvirksomheden under pres, men vi har trods det lykkedes med at lave et segmenteret resultat på 136 mio. kr. og fyldt vores fly 99 pct.,” siger Spies’ adm. direktør i Danmark, Jan Vendelbo, til Børsen. Han tilføjer: ”Ved at vi kontrollerer hele rejsekæden med fly, hotel og service på rejsemålet, har Spies kunnet bidrage til det historisk bedste resultat for vores nordiske forretning.
Vi ser også en meget positiv udvikling og en øget indtjening på vores ruteflypakker til f.eks. storbyer, USA og Østen. Det har gjort os mere relevante, da vi har udvidet vores ferieudbud og dermed når ud til flere kunder.”
Knapt så godt gik det for Star Tour i Danmark – i seneste regnskabsår, der blev offentliggjort forleden, blev det til et underskud på 38 mio. kr. Selskabet har dog siden 2002 tjent 565 mio. kr. i Danmark. Det er den danske rejsebranchens samlede største periode-overskud, siger Ole Egholm fra dansk Rejsebrancheanalyse.
Britt Eivor Andersson, der sidste år afløste Birthe Madsen som nordisk chef for TUI/Star Tour-gruppen, forklarer overfor Børsen underskuddet med, at Egypten i vinteren 2013/2014 faldt ud pga. de politiske uroligheder, og at der derfor blev lagt mange flere pladser op på Kanarieøerne end markedet kunne bære. Der betød at mange rejser blev solgt med underskud.
Ligeledes, siger hun, pumpede Star Tour og andre charteraktører alt for mange charterrejser ind med afgang fra Billund Lufthavn.
Star Tour-gruppens ejes af den tyske TUI-koncern.