Selvom 7.890 danske elever tog på udveksling i udlandet sidste år, er der fortsat et godt stykke vej op til niveauet fra før pandemien. Interessen er dog atter stigende, lyder det fra STS Education.
Efter en sommer væk fra bøgerne er de danske skoleelever atter tilbage i klasseværelserne, men det er ikke dem alle, der deltager i undervisningen på en skole i nærheden af, hvor de er vokset op eller deres familie har til huse.
En del af dem har formentlig byttet de kendte horisonter ud med fremmede himmelstrøg. Det peger tal fra Danmarks Statistik i hvert fald på, da man herfra kan fortælle, at genopretningen i antallet af danske udvekslingsstudenter går fremad.
Tallene fra landets centrale statistikkontor er fra sidste år, og de viser, at der i 2022 var 7.890 danske studerende, der drog på udveksling i udlandet, mens 7.130 udenlandske personer valgte at tage en del af deres skolegang i Danmark.
Trods meldingen fra Danmarks Statistik er, at man oplever, at genopretningen på området er i gang, er der fortsat et stykke vej op til niveauet fra årene før COVID-19-pandemien. I skoleåret 2021/22 var danske elever på 7.890 udvekslingsophold til udlandet, mens det tal var 14.020 udvekslingsophold i perioden 2018/19. Der er altså tale om et fald på 43,7 procent.
Oplever fornyet interesse
STS Education med hovedkvarter i den svenske by Gøteborg startede med at arrangere sprogrejser i 1958, og siden har virksomheden – ifølge egne oplysninger – sendt flere end 1,2 millioner elever af sted på kortere eller længere ophold i udlandet.
I dag er det et af en række selskaber, der har udveksling som en del af produktporteføljen.
Adspurgt af Standby.dk svarer marketingschef Jeanette Tinggård Wingqvist klart på spørgsmålet om, hvorvidt STS Education har oplevet en fornyet interesse for udvekslingsophold i kølvandet på, at det atter er blevet muligt at rejse oven på pandemien.
”Det har vi. I 2023 sendte vi 830 elever fra hele verden på udvekslingsophold. 50 af disse stammede fra Danmark,” siger chefen fra STS. Hun fortæller, at der til en vis grad er en enslydende profil på de unge, som tager på et virksomhedens ophold i udlandet.
”Størstedelen af de elever, der vælger at blive en del af vores udvekslingsprogram, er mellem 15 og 17 år. De er sædvanligvis ret ambitiøse studerende, der også har et aktivt socialt liv og er åbne for at afprøve nye ting. De stammer ofte fra mellemstore byer og fra middelklassen.”
Relaterede artikler:
Europæiske giver gode råd til udvekslingsstudenter