Udvekslingsstudenter bør være opmærksomme på flere ting. (Foto: Europæiske ERV | PR)

Europæiske giver gode råd til udvekslingsstudenter

Der er flere ting, som de studerende, der er på vej til udlandet for en periode, bør holde sig for øje således, at de undgår at ende i en klemme undervejs, lyder budskabet fra Europæiske ERV.

August lakker mod enden, og afslutningen på den sidste måned i højsæsonen betyder også, at en stor del af danskerne har afviklet årets sommerferie eller er i færd med dette. Nogen står dog fortsat over for et udlandseventyr.

Det kan eksempelvis dreje sig om studerende, der har valgt at uddanne sig i udlandet i en kortere eller længere periode. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 7.890 danskere i 2022 drog til et andet land i forbindelse med et studie- eller praktikophold.

At efterårssemesteret står for døren, er ligeledes bevæggrunden for, at det store rejseforsikringsselskab Europæiske ERV har offentliggjort en række gode råd, der henvender sig til de danske studerende, som er på vej til at slå sig ned i udlandet i en periode.

Kan være et krav fra uddannelsesstedet
Når de studerende er blevet optaget på en uddannelse eller har fået tildelt en praktikplads i et andet land, er det vigtigt at få styr de gældende regler for visum og opholdstilladelse for det givne land. Hvis man som dansker skal studere i et EU-land, er det eksempelvis ikke nødvendigt med visum, men det kan det være andre steder.

Går rejsen til et andet medlemsland i EU er det derimod en god idé at huske det blå sygesikringskort, da det giver adgang til sundhedsydelser på lige vilkår med de andre borgere i landet. Det dækker dog ikke hjemtransport, men det kan man eksempelvis få gennem en rejseforsikring.

Netop en sådan anbefaler Europæiske også, at den studerende får tegnet, inden man drager af sted fra Danmark. Selskabet fortæller, at visse udenlandske uddannelsesinstitutioner desuden stiller krav til, at de studerende er forsikrede, hvilket man også bør undersøge på forhånd.

Tal med lægen
Såfremt der er medicin, som man ønsker at medbringe på rejsen, kan det være en god idé at få en recept hos ens læge for at undgå eventuel forvirring på rejsen. Det anbefales, at den rejsende opbevarer medicinen i den originale emballage og pakker den i håndbagagen.

Hvis præparatet indeholder stoffer, der virker euforiserende, vil det være nødvendigt at kunne fremvise et pillepas ved indrejse til visse lande. Derfor anbefales det, at man undersøger reglerne og konsulterer sin læge.

Gå ikke i panik
Peter Steen Olsen, der er økonomidirektør og talsmand for Europæiske ERV, slår fast, at de studerende skal bevare roen også selvom, at alt ikke er lige præcis, som de forestillede sig inden afrejse.

”Jeg har selv studeret et semester på Central European University i Budapest. At studere i udlandet kan være udfordrende, sjovt og fantastisk. Tingene bliver aldrig som planlagt, men gå ikke i panik i løbet af de første par dage, fordi tingene er anderledes end derhjemme.”

”Forsøg at være aktiv for at undgå hjemve, og tal med folk, da du kan finde nye relationer for livet. Sæt mål, og prøv at få mest muligt ud af dine studier i udlandet, og følg op på målene, når du kommer hjem. Husk endelig at have det sjovt og få oplevet en ny kultur.”


Relaterede artikler:

Mange vil give rejseråd til danskerne

Europæiske ERV samler nordisk funktion i Danmark

Fordobler salg af rejseforsikringer til unge