Til højre i billedet direktør Niels Marcus Pedersen og designer Sara Clement ved prisuddelingen i Warszawa.

Stor designpris til dansk bagagesystem

Et firma i Aalborg modtog i går en europæisk pris for sit system, der bruges i Hamborg, Toronto og Aalborg Lufthavn.

Firmaet Marcus Pedersen, der ligger i Nørresundby i Nordjylland, vandt i går den europæiske designpris DesignEuropa Awards, der blev uddelt i Warszawa. Produktet var Air.Go 2.0, der er designet af Sara Clement. En fuldautomatisk selvbetjeningsløsning til bagageindtjekning, der fremstilles i Danmark.

Design Europa-prisuddelingen arrangeres af Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO), og ved uddelingen sagde formanden for juryen, Luisa Bocchieto:

“Vi havde fire enestående finalister i hver af vores to kategorier. Hver især udmærker disse finalister sig inden for kvalitet, dygtighed og markedspåvirkning. At vælge to vinderdesign på så højtydende et felt har været en svær — men også berigende — udfordring for vores jury.”

Air.Go 2.0 vandt i kategorien ”små og nye virksomheder”, hvor de øvrige finalister var et tysk system, der giver kvinder mulighed for at fortage en pålidelig brystundersøgelse hjemme, en spansk cykelparkering samt en bæredygtig stol lavet af genanvendte plasticflasker fra et slovensk firma. Den anden katergori var ”Industri”, hvor Siemens Healthcare vandt med et robotstyret system til hospitalsbrug.

Der blev også uddelt en pris for livslang indsats til den tyske industrielle designer, Hartmut Esslinger, der blandt andet har udviklet designsproget ”Snow White” til Apple i 1980erne. Han har desuden arbejdet sammen med Sony, Lufthansa, Siemens, Disney og Louis Vuitton.

Enkelt og intuitivt
”Vi har tænkt meget på brugernes behov i hele udviklingsprocessen, så produktet både er så let og intuitivt som muligt at bruge for passagererne, og nemt at tilgå i det daglige vedligehold for lufthavnspersonalet,” fortæller direktør Niels Marcus Pedersen til STANDBY.dk.

”Æstetisk adskiller det sig via sit enkle og elegante design, der virker åbent og imødekommende med bløde linjer og let tilpasser sig sine omgivelser i forskellige arkitektoniske miljøer. Det var vigtigt for os, at produktet ikke skulle ligne en maskine, som er svær at betjene eller komme til skade på. Det er et modulsystem, der let kan tilpasses behovene i den enkelte lufthavn, så vi også kan integrere ny hardware, hvis kravene til fx sikkerhed ændrer sig over tid.”

Niels Marcus Pedersen er fjerde generation i firmaet Marcus Pedersen, som han overtog i 2012. Firmaet blev grundlagt i 1907 og var oprindeligt en snedkervirksomhed.

Virksomheden lagde ud med en stor ordre fra Aalborg Lufthavn og efterfølgende blev Marcus Pedersen tilknyttet flere projekter i lufthavnen.

Air.Go 2.0 i Hamborg Lufthavn. Foto: Marcus Pedersen

Flot og fortjent anerkendelse
Udover Aalborg Lufthavn benyttes bagageindtjekningen også i Toronto, Hamborg, Montreal, Minneapolis, Bengaluru i Indien, og Marcus Pedersen er også ved at installere Air.Go 2.0 i Visby i Sverige.

Desuden har virksomheden netop vundet endnu et stort projekt i en europæisk lufthavn, som vil blive installeret i 2019.

Om prisen siger Torben Engholm Kristensen, juridisk specialkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen:

”Det er en meget flot og fortjent anerkendelse af Marcus Pedersen og dansk design. Kreative kompetencer bygger bro mellem teknologi og adfærd, så brugeroplevelsen bliver stærkere, og det er noget, der i stigende grad er brug for. Derfor er det også afgørende, at flere benytter sig af designrettigheder, for det kan meget vel være et vigtigt middel til at opnå succes i og udenfor landets grænser.”

 De kreative erhvervs andel af Danmarks samlede eksport er steget til knap 8,5 pct. i 2016 og beskæftiger i dag 79.200 ansatte, omsætter for 248 mia. kr. Eksporten er steget fra 48 mia. kr. i 2009 til 92 mia. kr. i 2016.

 

Om EUIPO
EUIPO, Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret, er et decentralt EU-agentur med hjemsted i Alicante, Spanien. Det varetager registreringen af EU-varemærker og registrerede EF-design, som sikrer beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i alle EU’s 28 medlemsstater. Det samarbejder også med de nationale og regionale IP-kontorer i EU.

 

Relaterede artikler:

Kate klarer køen

Ny Lufthansa-service samler rejse-apps

Emirates får papirløs vej gennem lufthavnen