Kun 35 procent af jyder og fynboer har krydset Storebælt for en kort ferie i Østdanmark. Dobbelt så mange københavnere og sjællændere er rejst mod vest og har brugt penge i Vestdanmark.
Fire ud af ti danskere tager jævnligt på weekendophold eller andre korte ferier på hotel eller feriecenter i Danmark. Det gælder både danskere, der bor vest og øst for Storebælt.
Jyder og fynboer er dog markant mindre tilbøjelige til at krydse betalingsbroen Storebælt i forbindelse korte ferier end sjællændere, som langt oftere tager turen på tværs af landet.
Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor hotelkrisen er markant størst i København sammenlignet med resten af Danmark, konstaterer Dansk Erhverv, der har fået Norstat Group til at undersøge danskernes rejsemønstre inden for landets grænser.
Af analysen fremgår det også, at kun 35 procent af jyderne og fynboerne har krydset Storebælt og taget turen mod Østdanmark. Dobbelt så mange københavnere og sjællændere, 68 procent, har derimod taget rejsen mod vest og brugt penge på ophold i Vestdanmark.
Det er meget overraskende
I en kommentar til undersøgelsen, siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv: ”Sjællænderne bruger Storebæltsbroen markant mere end jyder og fynboer, når de skal på weekendophold eller korte ferier i Danmark. Undersøgelsen viser desværre, at tendensen ser ud til at fortsætte i det kommende halve år.”
Det er meget overraskende, at så få danske turister søger fra vest mod øst. Under coronakrisen har det været en kæmpe udfordring for de københavnske hoteller, at de har været svært at tiltrække gæster fra Jylland og Fyn, hedder det fra Dansk Erhverv.
”Flere indenlandske gæster kunne have kompenseret for den store mangel på udenlandske turister i hovedstaden. Sjællænderne bruger Storebæltsbroen markant mere end jyder og fynboer, når de skal på weekendophold eller korte ferier,” siger Lars Ramme Nielsen.
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.000 repræsentativt udvalgt danskere. Den viser også, at 42 procent af danskerne har været på ét eller flere weekendophold eller en anden kort ferie i Danmark med en til tre overnatninger på for eksempel hotel, feriecenter og så videre de seneste seks måneder. Nogenlunde samme andel forventer at tage på weekendophold eller anden kort ferie de kommende seks måneder.
Væksten i den indenlandske turisme i Danmark har under coronakrisen kompenseret for fraværet i af internationale turister i provinsen. Men i København, hvor internationale gæster udgjorde godt 60 procent af overnatningerne, kan den overraskende svage efterspørgsel fra vestdanskerne bidrage til at forklare, hvorfor krisen for hotellerne i hovedstaden er så dyb, lyder det fra Dansk Erhverv.
Relaterede artikler:
Sommerferierejser i Danmark slog mange rekorder
”Meget på spil efter turbulente år i turistmaskinen”
Trods genåbning: To ud af tre holdt ferie i Danmark