En kold europæisk vinter kan øge husholdningernes energiudgifter og betyde færre penge til for eksempel rejser, vurderer cheføkonom. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Storbank: Ubekendte faktorer påvirker rejsebranchen

Cheføkonom i Spar Nord ser flere grunde til, at danskernes rejselyst ikke er påvirket af inflation og krigshandlinger. Han ser dog “mange ubekendte faktorer, der kan påvirke rejseindustrien.”

Trods en afmatning i økonomien, fortsætter danskerne ufortrødent med at rejse. Ifølge tal fra Trafikstyrelsen steg de internationale flyvninger fra danske lufthavne knap 15 procent i 2. kvartal af i år sammenlignet med samme periode sidste år, skriver Spar Nord-banken i en pressemeddelelse.

I den siger Sofie Folden Lund, kommunikations- og pressechef i Spies, Danmarks største rejsebureau:

”Vi oplever et positivt 2023. Dog ser vi en større opdeling i vores kunders budget, hvor nogle vælger de helt dyre rejsemål som Mauritius og Maldiverne, mens der også er kommet en stor efterspørgsel efter mere budgetvenlige rejsemål som Bulgarien. Det er cirka 20 procent billigere at bo og leve i Bulgarien end rejsemål som Mallorca.”

Stabil dansk forbrugertillid
Ifølge cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, er der flere grunde til, at danskernes rejselyst ikke er påvirket synderligt af de usikre tider, men han ser også mange ubekendte faktorer, der kan påvirke rejseindustrien i fremtiden.

Han siger i pressemeddelelsen: ”Sidste vinters store prischok på energipriserne har fortaget sig, og prisstigningerne har nu generelt fundet et mere normalt leje igen. Rejselysten bliver samtidig understøttet af en rekordhøj beskæftigelse og danskernes store opsparinger samt at reallønnen langsomt bliver genoprettet som følge af faldende inflationsrater og løbende lønstigninger.

Det afspejler sig også i forbrugertillidsindikatoren, som har ligget stabilt de seneste fem måneder, og selvom den i oktober i år var minus 11,8, så er det en klar forbedring siden oktober sidste år, hvor forbrugertilliden nåede et historisk lavpunkt på minus 37,” siger Jens Nyholm.

Ifølge cheføkonomen er ”den store joker,” hvad der sker med energipriserne denne vinter.

”Selvom de europæiske gaslagre er bedre rustet end forrige år, kan en kold vinter sætte sig i priserne, og det kan betyde høje udgifter til de danske husholdninger. Vi har også stadig en krig i Europa (Ukraine) samt en eskalerende konflikt i Mellemøsten, som kan sende dønninger gennem den internationale økonomi,” vurderer Jens Nyholm.

 

Relaterede artikler:

Fynboerne købte flest rejser – nordjyderne færrest

Europæiske forbrugere øger rejsebudgettet

Rejsebureauforening i hård kritik af storbank