Store momsdag på Rhodos

0

Rhodos-64TIRSDAGSKLUMME: Der var masser af turister på øen, og både de handlende og hotellerne tog det helt afslappet. Ikke sådan at forstå, at de ikke respekterede den nye kurs i græsk økonomi, men gennemgående fik man svaret ”det må vi selv bære”.

Af Ejvind Olesen

Solen skinnede varmt ned over Rhodos i den forgangne uge. Ouzoen flød lifligt og stærkt. Varer i supermarkederne var der nok af. Flere hoteller havde udsolgt. Flygtninge noget man kun hørte om med bekymring fra Kos og Lesbos.

Og torsdag blev det så store momsdag. Momssatserne steg alt efter varegrupper og tjenesteydelser i tre forskellige puljer fra 5,9 og 16 procent til 6, 13 og 23 procent. Hoteller og restauranter var med i puljen.

På min tur gennem Den gamle By med forespørgsler hos bekendte i restauranter, hos guldsmede og på hoteller lød det: ” Resten af sæsonen gør vi ikke noget. Formentlig heller ikke næste år. Ikke sådan, at vi ikke betaler, men vi stiler efter at friholde kunderne. Det er vi også nødt af hensyn til konkurrencen med andre ferieområder.”

Ikke fordi Rhodos i år er svigtet af turister – heller ikke fra Tyskland, hvad der har været rygter om. Til gengæld fra Rusland og af grækerne fra fastlandet, som er ramt på pengepungen. Men det er kompenseret med flere udlændinge.

Vel kunne man i sidste uge få en hotelovernatning for det halve af en dansk parkeringsbøde på pæne hoteller i byen, mens de store turisthoteller var fyldt op til sidste plads langt ind i oktober.

Naturligvis så man gerne kontant betaling, men der var ingen problemer med kreditkort. Da jeg tankede benzin for 25 euro langt ude på vestkysten og faktisk glemte, at jeg havde rigeligt med kontanter og brugte kreditkort, sukkede den unge pige ved automaten: ”Jeg kan sagtens tage kreditkort, vi må bare vente op til to måneder, før vi får pengene fra banken.” Da havde vi gennemført processen, og jeg fortrød, at jeg ikke havde brugt kontanter.

Men priserne da? Var de gået op? I hvert fald ikke siden sidste år. En heldagstur med skib fra Mandrakihavnen til Lindos kostede 15 euro – halv pris. En tur med båd til Kos var nedsat med 60 procent. ”Om det var på grund af…?” ”Nej, slet ikke, men blot lavsæson.”

De populære heldagsture til øen Symi var sat ned til 20 euro. Alligevel lå de fleste skibe i havnen. Alle fortalte de, at sommeren havde været fin, men nu var det jo blevet oktober.

Rhodos Lufthavn var som sædvanligt et mareridt. Nu overtager Swissport som bekendt. Det kan kun gå fremad.

Tænk først at checke al bagagen ind og derefter sende folk gennem afgangshallen og stå i en uendelig kø for at komme til at aflevere den samme bagage til sikkerhedskontrollen.

Og derefter tilbage igen, op på næste etage og en ny lang kø for personlig sikkerhedscheck. Det hele tog op mod halvanden time – heraf check in ved skranken blot ti minutter.

Om et par uger er sæsonen forbi. Det kunne have været meget værre. Og vi kommer igen næste år. Når man har været der 38 gange, kan det let blive en vane.

DEL ARTIKLEN
  •  
  •  
  •  

Skriv en kommentar

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz