Den svenske rejsebranche debatterer ombygningen af en svensk rejsegarantifond. Wikipedia-foto fra Stockholms Arlanda-lufthavn: Brosson.

Svensk rejsebureauforening kritiserer garantiordning

Den svenske regering er kommet med nyt udspil til et forbedret rejsegarantisystem i Sverige. Meget i forslaget er positivt, siger Svenska Resebranschföreningen, der også har kritikpunkter.

Svenska Resebranschföreningen, den svenske modsvarighed til Danmarks Rejsebureau Forening, kritiserer det nye svenske regeringsudspil om et forbedret rejsegarantisystem på nogle områder.

Didrik von Seth, generalsekretær for SRF, siger i en pressemeddelelse, at udspillet blandt andet lægger op til en afgift på rejser til at opbygge en ny svensk rejsegarantifond, der skal dække 75 procent af procent af tilbagebetalingen til de rejsende når sager opstår med behov for dette. De resterende 25 procent skal dækkes af garantier, rejseudbydere i Sverige stiller.

Generalsekretæren siger: ”Det vil tage mange år at opbygge denne rejsegarantifond. I den periode skal rejsearrangørerne i Sverige fortsat stå for hele rejsegarantien ved blandt andet at opkræve rejsekunder 80 svenske kroner for hver solgt rejse.

Beløbet kan synes at være småt, men den samlede pris spiller en stor rolle ved salg af rejser. Mange forbrugerne kan derfor vælge selv at booke de forskellige dele af en rejse – men dermed vil de så ikke være dækket af beskyttelsen i den svenske pakkerejselov,” siger Didrik von Seth.

Spørgsmål om finansiering af den svenske rejsegarantifond
SRF skriver også i sin pressemeddelelse, at den forrige svenske regering lagde op til, at den nye finansiering af den svenske rejsegarantifond ikke skulle indebære finansiering af den svenske rejsegarantifond via staten. I stedet skulle den indeholde en afgift på 80 svenske kroner for hver rejse til over 5.000 kroner indtil den svenske rejsegarantifond var opbygget i løbet af fem år.

”Vores forslag er,” siger SRF’s generalsekretær, at den svenske stat, præcis som det kendes fra Tyskland, garanterer rejsegarantifondens økonomi mens fondens formue opbygges. Bliver der behov for tilbagebetalinger til rejsekunder, kan staten lægge ud for disse beløb, der så efterfølgende betales tilbage fra rejsegarantifonden, siger Didrik von Seth.

Svenska Resebranschföreningen har cirka 300 rejsebureaumedlemmer med samlet 7.000 medarbejdere. Rejsebureauerne i SRF står for over 80 procent af de svenske rejsebureauers samlede omsætning der i 2019, året før pandemien, var på 60 milliarder svenske kroner, oplyses det.

 

Relaterede artikler:

Garantifond: 2022 godt år for de fleste rejseudbydere

Nyt chefskifte i nordisk travel manager-forening

“Kapacitetsbegrænsninger giver gladere gæster”