Fredagskommentaren – Lad os selv bestemme om vi vil rejse til Phuket

DET VAR bemærkelsesværdigt i TV forleden aften at se skuespilleren Kurt Ravn sammen med sin kone Anette. Lykkelige for at de havde overlevet flodbølgen i Khao Lak, men også stærkt berørt af situationen, hvor han havde været i livsfare og ikke kunne finde hende i over halvandet døgn.



Kurt Ravns slutbemærkning var en af de sjældne netop nu, hvor der foregår en næsten uafladelig stribe af opfordringer til at give penge til katastrofeområderne. Han sagde: “Besøg Thailand, besøg Phuket. Det er nu de har brug for jer.”



Den tænkte vi meget over hjemme hos os. Og opfordringen er senere fulgt op i masser af læserbreve og i direkte reportage fra området i Sydøsthailand.



Jeg ville meget gerne derned, men jeg vil vente. Det tror jeg de fleste gør. Netop nu vil jeg tvivl på, at de store charterarrangører kommer i gang igen til februar. Ødelæggelserne i området, og følgerne på ved havet og i terræn, er overskuelige i den nærmeste fremtid. Af etiske grunde ville jeg vente, uanset hvor gerne jeg vil hjælpe thaierne



DET RØRER bare ikke ved den kendsgerning, at det danske Udenrigsministerium har givet Phuket og omegn det røde kort og fraråder “alle ikke nødvendige rejser”, hvilket er det samme, som det røde kort, der i lang tid har været udstedt til Bali og Nepal.



Her er det kæden hopper af – og barnepigementalitet tager over. Vi er voksne selvstændigt tænkende mennesker, som nok selv skal vurdere om det er tilrådeligt at rejse – eller blive hjemme. Rejsearrangørerne kan også godt tænke selv, uden at skulle have en beskyttende hånd fra et ministerium, der ikke ved halvt så meget om situationen som de bureauer og forsikringsselskaber, der fra første færd har været på stedet med professionel hjælp.



Det kan godt være de skønner på samme måde som ministeriet, men så er det op til dem selv at tage konsekvensen. Kendsgerningen er, at den ministerelle baggrund er for det røde kort er “flodbølgen har forårsaget store skader må infrastrukturen”. Tænk. Det ved vi godt! Vi ser også fjernsyn, men rejsevejledningens grundprincip er ” at man fraråder rejser til lande og områder med særlig fare på grund af krig, fare for terrorisme, borgerlige uroligheder, naturkatastrofer og kriminalitet” jfr. ministeriets egen hjemmeside.



Ved naturkatastrofer tænkes først og fremmest på fortsat fare, for eksempel ved laviner etc. og smitterisiko. De thailandske myndigheder fraråder ikke på nogen måde folk at rejse til Sydthailand, det gør ej heller de thailandske sundhedsmyndigheder.



Statens Seruminstitut upgraderede sin advarsel i denne uge til: “For danskere (åbenbart ikke for andre, red.) ,der opholder sig i de berørte områder, er der på nuværende tidspunkt en let øget risiko for at pådrage sig smitsomme sygdomme.”



En så vag advarsel giver ikke grund til et rødt kort, og den med infrastrukturen holder heller ikke. Ministeriets folk vil vel ikke i fremtiden ud at se på om et hotel er forsvarligt indrettet, eller en om en vej er fremkommelig i junglen.



ER DET nu så forfærdelig med det røde kort. Det varer næppe mere end nogle uger, og dybest set er rejsebranchen måske selv interesseret i et forbud netop nu ?



Ja, det er det, fordi det udløser en række mekanismer lige fra afbestilling over tvungen hjemrejse til udvidet ansvarsforsikring. Og Udenrigsministeriets ord er på det nærmeste en bibel for Rejse-Ankenævnet, der allerede har udsendt retningslinier efter katastrofen, hvor man klynger sig til ministeriets rejsevejledning og rødt kort. Det sidste er i øvrigt blot en populær betegnelse for den skrappeste af advarslerne.



Så længe der ikke arrangeres rejser med charter til Phuket, kan rejsearrangørerne være nogenlunde ligeglade med det røde kort. Men, hvis det forsat gælder, når rejserne går i gang igen, kan kunderne frit afbestille. Og det er ikke nogen ønskværdig situation for en rejsearrangør. Derfor kan vi vente at se de to ting afstemt efter hinanden



Hvis et bureau i dag vil have en gæst hjem før udløbet af ferien i katastrofeområdet , kan de gøre det, mod den pågældendes vilje og mod en erstatning for mistede antal dage, men henvise vedkommende til selv at sørge for hjemtransport. Det kan de ikke, når advarslen er fjernet.



For en ordens skyld skal bemærkes, at den almindelige rejseforsikring, fortsat gælder. Også for rejser til Phuket-området.

Skrevet af