Kommentaren

Der kan findes syv-otte gode grunde til, at Anders Fogh Rasmussen vælger at udskrive valg til afholdelse i september eller oktober. De mange grunde skal ikke detaildyrkes her. Men det stiller vælgere med tilknytning til rejsebranchen over for en interessant personlig vurdering. Skal krydset gå til en kandidat, der om nogen kender til erhvervets forhold og livsbetingelser, eller skal almene politiske holdninger være udslagsgivende på valgdagen.



Nu er Stig Elling, der er opstillet for de konservative i København, vistnok eneste kandidat med valgchancer. Jeg beder på forhånd om forladelse, hvis jeg har overset en eller flere. Han fik et fint valg i Frederiksberg kommunalbestyrelse blandt andet på grund af sin naturlige flair for kontakt med alle slags mennesker – og det betyder jo en del på en valgdag. Der blev stemt dørklokker.



Og det er vælgerne på Frederiksberg ikke forvænt med.



Selv om hans medkandidater på den konservative liste ikke ligefrem er ukendte størrelser – udenrigsminister Per Stig Møller og Helle Sjelle – sidder på de to konservative mandater i den nye Københavns Storkreds, er Elling ikke uden chancer for at snuppe det ene.



Uden et statskup vil partiet ikke kunne få tre MF`ere i hovedstaden. Risikoen at tabe et mandat er større end muligheden for at vinde et.



I det borgerlige vælgerkorps – og ikke mindst det konservative – er der en vis aura omkring at være ”erhvervsmand”. De er dog sjældent særligt succesfulde i politik, men der er sådan en generel opfattelse af, at de er bedre til at træffe beslutninger og se forretningsmæssigt på samfundets udvikling.



Der er enkelte heldige eksempler, men for de fleste har livet på Christiansborg vist sig som en skuffelse.



Stig Elling er erhvervsmand – han startede ved køkkenbordet som stor dreng sit første rejsebureau – og det er jo mildt sagt mere end man kan sige om de andre konservative.



Og den løbende høje profilering kan bidrage til at samle mange stemmer og give ham en plads i Folketinget.



Landmænd landet over har i stort tal siden Folkestyrets fødsel lagt stemmer på landmænd. Andre brancher har ikke helt den samme tradition. Måske også fordi andre erhverv er spredt på alle partier, mens bønderne jo historisk har hørt hjemme i det nuværende store regeringsparti.



Det er ingen hemmelighed, at rejsebranchen og turisterhvervet har ringe odds på Christiansborg. Det er ordførerskaber, der ofte lander hos MF`ere længst tilbage i salen, eller hos nogle, der i forvejen har andre store og højprofilerede opgaver.



Fristelsen kunne være stor for mange vælger med tilknytning til branchen at sætte deres kryds ved Elling, uanset at de normalt stemmer på andre partier.



Og det ville selvfølgelig være forfriskende med en politiker, der ville have naturligt fokus på en ellers politisk overset branche.



Jeg hører bestemt til dem, der kunne unde Stig Elling valg. Ud fra de ovennævnte hensyn. Men jeg hører nok ikke til dem, der vil stemme på ham.



Og rykker salgsdirektøren fra Star Tour ind i folketingsgruppen skal han herfra ledsages af et godt råd: dejligt, hvis du i de rigtige situationer kan bibringe Borgen lidt kendskab til en verden, de ikke ellers skænker mange tanker. Men pas på at forblive politiker – det indebærer også forpligtelsen til at fastholde et helhedssyn uden hensyn til din forankring. Som folketingsmedlem er man ikke ”lobbyist”, men ”politiker”. Og her er ganske stor forskel.



Men jeg har da stor tillid til, at den forskel kan Stig Elling sagtens se. Det er bare også vigtigt, at vi andre – rejsebranche og turisterhverv og alle som har det som et højprioritetsområde – også er klar over og ikke skuffes, når og hvis Stig springer ud som fuldblods politiker.














Skrevet af