Kommentaren

»Reglerne er sikkert indført, fordi det skal se ud som om, alt er sikkert, men hvis en terrorist virkelig vil lave en terroraktion, er det altså lige meget, at man tager hans tandpasta fra ham. Jeg vil ikke give gode idéer, men med de køer, der efterhånden er i lufthavnene, kunne man jo slå langt flere ihjel ved at sprænge en bombe i køen. Det, man reelt har gjort, er at skabe en masse gener uden at have reel kontrol«.



Citatet stammer fra Søren Søndergaard, der er en af frontfigurerne på dansk politiks yderste venstrefløj.



I dag medlem af Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU.



Men i denne sag er han ganske enig med Dansk Folkepartis Mogens Camre, der allerede for en uge siden gjorde sig til talsmand for det samme synspunkt.



I aften har de sammen med en række andre partier rejst en forespørgselsdebat over for EU-kommissionen, hvis embedsmænd har indført de omstridte fælles anti-terror regler ved flyrejser.



Det er en bred vifte af grupper i parlamentet, der står bag. Dog ikke den konservative.

Betyder det, at dets EU-parlamentarikere ubetinget støtter de nye forvrøvlede regler? Forhåbentlig da ikke.



Eller skyldes deres fravær, at ganske mange af justitsministrene – herunder danske Lene Espersen – er konservative og i EU`s ministerråd har tiltrådt regelsættet, som også direktøren for Københavns Lufthavn, Niels Boserup skarpt har kritiseret?



Nu er det ikke hverdagskost her i spalten at rose såvel Dansk Folkeparti som Folkebevægelsen mod EU helt uden forbehold.



Men Søren Søndergaards udtalelser til Politiken er simpelthen kernen i kritikken.



De nye regler giver kun ulemper og ingen sikkerhed. Og vil terrorister slå en masse uskyldige mennesker ihjel, kan de jo gøre det før sikkerhedskontrollen, der er køen tit – som ofte beskrevet – ganske lang.



EU-parlamentet er jo ikke udstyret med myndighed til at tvinge EU-kommissionen til at udfærdige nye regler.



Men en tilstrækkelig håndfast optræden ved aftenens debat vil dog efterlade et vist indtryk.



I hvert fald på de europæiske ministre, der skal træffe afgørelse om reglernes fremtid, og hvor Danmark er repræsenteret ved justitsminister Lene Espersen (K).



EU-parlamentets vilje til at rejse diskussionen vil forhåbentlig inspirere også danske folketingsmedlemmer til at konfrontere regeringen med deres medansvar for regler, der kun efterlader irritation og problemer, men ikke giver de rejsende tryghed og slet ikke sikkerhed.


Skrevet af