Hård kritik fra DRF af nye rejsegarantifondslov

Den nye lov træder i kraft ved næste årsskifte og betyder bl.a., at flyrejser solgt som enkeltprodukt af dansk rejsearrangør kun har dækning ved konkurs for rejsende som har købt flybilletten med henblik på ”rekreative formål,” dvs. at holde ferie. Den ferierejsende skal foretage et aktivt valg om at købe en konkursdækning sammen med flybilletten, hedder det bl.a. i Danmarks Rejsebureau Forenings nye nyhedsbrev.



”For danske rejsearrangører, der sælger billeje, gælder samme dækningsregler som for flybilletter købt alene, det skal være køb af billeje med henblik på anvendelse rekreativt, og foretaget som et tilvalg for den rejsende i forbindelse med købet af billejen,” noterer DRF.



Lovændringen medfører også, at der nu skal registreres nye dansk etablerede flyselskaber, rejsebureauer og biludlejningsselskaber i Rejsegarantifonden, som ikke tidligere har været registreret i denne. Registreringen skal være på plads senest 31. december, det bliver en næsten umulig opgave for fonden – tidshorisonten taget i betragtning, lyder det fra DRF som tilføjer:



”For der vil være tale om rigtig mange nye virksomheder, der skal registreres. Tænk blot på de mange små rejsebureauer, der i dag sælger flybilletter fra lokale butikker og hvis eneste kontakt til det offentlige Danmark næsten udelukkende er den personlige selvangivelse. Også disse rejsebureauer skal registreres i fonden, skal have gennemgået deres økonomi løbende og stille garanti i forhold til deres omsætning.”



Det der startede med at være et bredt flertal i folketinget for at beskytte danske forbrugere mod flyselskabers konkurs, er endt med kun at dække en begrænset del af det politikerne oprindelig sagde de ville have dækket. Således er der ikke mulighed for at tilkøbe konkursdækning, hvis forbrugeren køber sin billet via et udenlandsk rejsebureaus hjemmeside, og der er heller ikke mulighed for dækning, hvis forbrugeren køber sine flybilletter på flyselskabers hjemmeside, såfremt det pågældende flyselskab ikke er ”etableret i Danmark”, hedder det bl.a. fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Skrevet af