Toldfri spiritus kan forblive i posen

Mødet med lufthavnenes sikkerhedskontrol kan være en dyr fornøjelse, hvis ikke man  kender de nye EU-regler, som blev indført i november sidste år.
De tillader kun, at passagererne medbringer meget små mængder væsker om bord på flyene.
Sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, Johnnie Müller, oplyser, at man siden januar har konfiskeret 18.500 flasker spiritus og parfume på grund af reglerne. Alene 6.500 flasker kommer fra passagerer, som mellemlander og ankommer fra lande uden for EU.
For eksempel må en jyde, der køber en god flaske whisky i Singapore og mellemlander i København på vej til Billund Lufthavn, efterlade de gode dråber på Sjælland.
Denne sidste gruppe er der nu håb for. Eksperter fra unionens 27 medlemslande afsluttede i går en skriftlig afstemning, hvor de er blevet enige om, at toldfrie væsker, der er købt i lufthavne uden for EU, skal have lov til at overleve sikkerhedskontrollen.
EU indførte de nye regler, efter at britisk politi sidste sommer afværgede terrorister fra at sprænge fly i luften med sprængfarlige væsker. De skulle netop have været smuglet om bord i drikkeflasker, babymad og toiletsager.
Flere eksperter har sået tvivl om reglernes effekt. Under en høring i Europaparlamentet i sidste uge blev det især kritiseret, at der mangler dokumentation for at sætte en grænse på 100 ml væske.
Sikkerhedschefen hos flyselskabet Lufthansa, Peter Andres, opfordrede til, at man fokuserer mere på mennesker i stedet for objekter:
(Politiken)

Skrevet af