HOTELLER: Trods et trist sommervejr lykkedes det de danske hoteller at tiltrække rekordmange gæster i år. Med over 5,3 mio. hotelovernatninger i juni, juli og august blev sommerrekorden fra 2016 slået med over 128.000 overnatninger, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dansk Industri utilfreds med årets samlede fremgang.
Væksten i de tre sommermåneder fordelte sig ligeligt mellem danske og udenlandske overnatninger, da begge kategorier voksede 2,5 pct. i forhold til sommeren sidste år. Horesta mener, at udviklingen i overnatninger er et stort cadeau til et stærkt dansk overnatnings- og turismemarked.
”Vejret har stor indflydelse på gæsternes rejsemønstre, og det danske sommervejr viste sig i år mildest talt ikke fra sin bedste side. Derfor er det også imponerende, at hotellerne igen har formået at øge antallet af overnatninger. Det siger noget om et stærkt hotelmarked og et dansk turismemarked, der er lykkedes med at skabe et attraktivt rejsemål,” siger Jens Zimmer Christensen, bestyrelsesformand for Horesta.
2017 er også på vej mod rekord
Med overnatningstallene for august opgjort har hotellerne rundet 10 mio. overnatninger i år. Sammenlignet med de første otte måneder af 2016 ligger hotellerne 3,9 pct. højere.
Foruden danskernes egne hotelovernatninger er det særligt amerikanere og tyskere, der driver væksten. Den samlede fremgang kommer på trods af, at store markeder som Storbritannien og Norge går en smule tilbage.
”Den danske vækst i overnatninger kommer på baggrund af en solid udvikling på tværs af mange nationaliteter. Der skal lyde en stor ros til de danske hoteller, som har investeret i deres virksomheder, og tallene viser, at de er lykkedes med at skabe et produkt, der appellerer bredt,” siger Jens Zimmer Christensen.
Ser man isoleret på august, steg overnatningstallene med 3,5 pct. i denne måned. Dermed sluttede sommeren positivt efter et lille dyk i overnatningerne i juli.
’Vi skal lære turisterne at elske regnvejret’
I sin kommentar til overnatningstallene for årets første otte måneder noterer Dansk Industri, at antallet af overnatninger fra udenlandske turister kun steg 0,4 pct. i forhold til sidste år. I samme periode er antallet af udenlandske overnatninger steget med i gennemsnit 4 pct. i nabolande.
”Selv om vejret bærer en stor del af skylden for faldet i antal udenlandske turister, kan vi ikke skyde al skylden på vejret. Hvis vi sammenligner med vores nabolande, som har haft de samme vejrmæssige udfordringer, har vi klaret os markant dårligere,” siger fagleder Sune K. Jensen fra DI og tilføjer: ”Vi skal populært sagt lære turisterne at elske regnvejret. Forstået på den måde, at de skal vide, at de i Danmark kan få oplevelser på vores museer, i vandlande og i de forskellige attraktioner rundet om i landet, så regnvejret bare bliver anledningen til nogle andre mindeværdige oplevelser.”
Dansk Industri mener, at der behov for at styrke arbejdet med at skabe nogle slagkraftige tværkommunale destinationer, hvis turismen igen skal vinde markedsandele fra nabolandene.
”Hvis vi skal have de samme vækstrater som landene omkring os, er der behov for, at vi styrker de tværkommunale destinationer yderligere. Vi skal have skabt nogle slagkraftige destinationer med et stort udvalg af oplevelser og aktiviteter, så turisterne oplever, at en ferie i Danmark er en fantastisk oplevelse – også på de dage hvor vejret driller,” siger Sune K. Jensen