Flypassagerer, der de 14 seneste dage har været i Kina, må indtil videre kun rejse ind i USA via syv lufthavne. De skærpede regler gælder ikke SAS-besætninger. Arkivpressefoto fra Transportation Security Administration.

Flere lande afviser rejsende der har været i Kina

Har en flypassager været i Kina de seneste to uger, må vedkommende kun rejse ind i blandt andet USA via 11 lufthavne. SAS flyver til fem af disse og ombooker gratis eller refunderer billetprisen.

For at stoppe spredningen af Corona-virussen har USA skærpet indrejsebetingelserne for alle ikke-amerikanske statsborgere. Har de rejsende de seneste to uger været i Fastlandskina, må de kun rejse ind i USA via 11 lufthavne – lige meget om de flyver direkte til USA eller via et andet land.

Også Australien og Singapore har indført samme indrejseregler som USA (Singapore tillader heller ikke transitpassagerer, der har været i Kina de seneste 14 dage), mens Israel og New Zealand har indført reglerne for passagerer der måtte komme med direkte fly fra Kina.

Japan og Sydkorea har indført indrejseforbud for passagerer der ankommer fra Hubei-provisinsen, hvor Corona-virussen havde sit udbrud.

I Europa har Italien som eneste land, skriver BBC, indført rejserestriktioner i forhold til Kina.

Lande og territorier som Hong Kong, Macao, Mongoliet, Nordkorea og Rusland har helt eller delvist lukket deres landegrænser til Kina.

Virussen har foreløbig kostet op mod 400 livet, alle i Kina med en enkelt undtagelse på Filippinerne. Mindst 17.000 er smittet på verdensplan, primært i Kina, men også i foreløbig 20 lande verden over, skriver CNN mandag morgen. Der er over 150 bekræftede smittede udenfor selve Kina.

Passagererne skal udspørges
USA’s nye indrejseregler trådte i kraft omkring midnat søndag. De kommer fra TSA, Transportation Security Administration, der blandt andet står for sikkerheden i lufthavnene i USA.

I en information til rejsebureauerne skriver SAS, at ved afrejse fra for eksempel Københavns Lufthavn med SAS til USA, skal det undersøges, om passagererne til USA har været i Kina senest 14 dage før ankomsten til USA. Passagererne skal spørges om dette som led i de øvrige spørgsmål til USA-rejsende – for eksempel skal passagerens pas gennemgås for ind- og udrejsestempler fra Kina

Har passageren været i Kina de seneste 14 dage må den rejsende kun flyve med SAS til Chicago, Los Angeles, New York (Newark), San Francisco og Washington DC, hvor USA i disse lufthavne har karantæne-faciliteter. Dermed kan passagerer ikke flyve til SAS’ øvrige USA-lufthavne, Boston og Miami.

Udover Chicago, Los Angeles, New York (Newark), San Francisco og Washington DC har USA også karantæne-faciliteter i lufthavnene i Atlanta, Detroit, Dallas, Honolulu (Hawaii), New York (JFK) og Seattle.

British Airways beder alle passagerer – uanset nationalitet – om at kontakte selskabet telefonisk, hvis man skal flyve til USA og  har været i Kina inden for de seneste 14 dage.

Over 150 millioner kinesiske udlandsrejser
Kina er verdens største marked for rejser ud af landet, i 2018 var der 150 millioner – tallet forventes fordoblet i dette årti fordi kineserne bliver økonomisk mere velstillet og i stigende grad har råd til udlandsrejser, skriver CNN.

Kineserne er den nationalitet, der bruges flest penge på udlandsrejser. Det seneste tal siger, at kinesiske rejsende, turister som forretningsfolk, bruger 277 milliarder dollars om året, cirka 16 procent af verdens samlede forbrug fra turister i andre lande.

Kineserne rejser navnlig i Asien. De største lande med kinesiske turister var sidste år Thailand med over ti millioner kinesiske ankomster, Japan med 9,2 millioner, Sydkorea med 6,2 millioner, Vietnam med 4,8 millioner  og Singapore med 3,6 millioner kinesiske ankomster. Kinesiske turister leverer over halvdelen af turismeomsætningen i Asien-Stillehavsregionen, ifølge World Travel and Tourism Council (WTTC)

Relaterede artikler:

Coronavirus: Qatar aflyser – Emirates flyver videre

Danske virksomheder får rejseforbud til Kina

Forbruger Europa: Flyselskaber får næppe Corona-regning