Mild vinter tærede på SAS

SAS-economy extraMANDAGSKLUMME: Der er næsten altid underskud i SAS i første kvartal. Ofte på grund af dårligt vintervejr. Det er ikke tilfældet i år. Nu mangler man bare nogle passagerer, og det er faktisk meget værre.

Af Ejvind Olesen

Når SAS fredag i næste uge aflægger regnskabet for 1. kvartal, er der al mulig grund til at vente røde tal på bundlinjen. Det blev understreget af de trafiktal, som selskabet kom med op til weekenden. Og ikke mindst belægningen. Her er der ved at gå rent galt med et gennemsnit på 64,8 procent.

Der er ikke noget overraskende i, at 1. kvartal på vore breddegrader giver minus hos SAS. Det har også været tilfældet i år, hvor der i slutresultatet har været et pænt overskud. Men ofte har der været store ekstra udgifter på grund af hårdt vintervejr i Skandinavien. I år har vinteren været mild og vejrmæssige forhindringer været få – måske lige med undtagelse af USA. Samtidig har oliepriserne været stabile, nærmest lidt nedadgående.

Til gengæld har passagererne svigtet. Der kom 1,5 procent færre end i februar sidste år, men dog 1,8 mio. passagerer sammenlagt. Det kunne være ganske pænt, hvis antal udbudte sæder ikke samtidig steg med tre procent. Altså blev der flere tomme sæder. Nu med en belægningsprocent på bare 64,8 procent.

Tænk engang på, at det er et gennemsnit med mange fyldte fly morgen og aften. Altså må der være mange afgange, som ikke engang er halvfyldte.

Når koncernchef Rickard Gustafson derfor på fredag skal se tilbage og samtidig vurdere muligheden i fremtiden, skal han håbe på et dejligt forår og en god lang sommer.

Om et par uger træder den ny sommerfartplan i kraft, og her skal en lang række leisure ruter viser deres berettigelse. Han bliver nok også nødt til at se sig om efter nye besparelser.

Det er noget med at speede og bremse på samme tid. Er det muligt uden at ende i små hop på stedet? Det er i hvert fald nu, han sammen med sin stab skal vise, at de forstår at handle.

At sætte i bakgear er næppe nogen god ide. Aktionærer venter spændt. Foreløbigt brugte de fredagen til at handle kursen to procent ned.