Nu kan alle danske hoteller få hotelstjerner

hotelstjernerHOTELLER: Uanset om hotellet er medlem af Horesta, kan alle danske hoteller nu få de hotelstjerner, deres faciliteter berettiger til. Stjernerne har hidtil været forbeholdt Horesta-medlemmer, men det krav er nu væk. Horesta har mistet hotelkæder, som ikke kan fremvise stjerner.

Ved årsskiftet ændrede hotelbranchens arbejdsgiverforening, Horesta, politik, så hotel-klassifikationen nu også omfatter ikke-medlemmer.

”Stjernerne til hotelklassifikation er vigtig i markedsføringen af Danmark. Derfor er det i dansk turismes interesse, at så mange hoteller som muligt benytter dem – selv om man ikke er medlem af Horesta. Det gælder, når Danmark byder på kongresser til afvikling i Danmark. Her er det afgørende, at vi kan oplyse antallet af hoteller med et givent antal stjerner i den enkelte by og destination for at komme i betragtning. I øvrigt ser vi også krav om et vist antal stjerner i flere offentlige udbud,” siger Horestas adm. direktør, Katia. K. Østergaard.

For Horesta-medlemmer vil det fortsat være obligatorisk at blive klassificeret. For ikke-medlemmer, der vælger at blive klassificeret, vil der være bindingsperiode på to år. ”Den skal sikre en kontinuitet. Hvis hotellerne kan ”shoppe” ind og ud af klassifikationen, vil den miste troværdighed,” siger Katia Østergaard.

Næste nytår, 2015, overgår Horesta til den største klassifikationsordning i Europa, Hotelstars Union.

Der er ikke stor forskel på de to ordninger, siger Horesta. ”I den internationale konkurrence er det ikke længere nok at have egen nationale klassifikation,” siger Katia Østergaard.

Hotelstars Union hviler på medlemsstaternes nationale klassifikationsordninger, udviklet gennem samarbejdet i den europæiske hotelorganisation, HOTREC, som Horesta er medlem af.

Ved at give alle hoteller i Danmark mulighed for at have hotelstjerner, kan flere komme med. Fem mellemstore og store danske hotelkæder meldte sig ved årsskiftet sidste år ud af Horesta, hvorefter de ikke mere kunne fremvise deres stjerner. Det var Brøchner Hotels, CabInn, Comwell, First og Scandic. Samlet har de ca. 60 hoteller og 10.000 værelser, ca. hvert femte i Danmark.

De afhoppede hotelkæder er nu i Dansk Erhverv – som sidste år klagede til Konkurrencestyrelsen om at Horestas klassifikation var i strid med Konkurrenceloven. I september gav Konkurrencestyrelsen Horesta medhold i, at det er fuldt lovligt at hotelklassifikationen er forbeholdt Horestas medlemmer.

Årsagen er, siger Katia Østergaard: “I dag findes mange uautoriserede klassifikationer, ofte resultat af afstemninger på nettet. Det er uhensigtsmæssigt, hvis denne vurdering står alene. Derfor er der brug for en anerkendt hotelklassifikation.”