FREDAGSKLUMME: Det bliver mere og mere umuligt at drive rejsevirksomhed i Danmark med forbrugere, som får ret i næsten alt, hvad de måtte finde på af klager. Ikke mindst som følge af vejrliget. Samtidig skal kunderne sikres mod krak af enhver art, uanset hvor ubetænksomt de måtte handle.
Af Ejvind Olesen
Rejsebureauankenævnet blev indført allerede i 1967, og i dag er Rejse-Ankenævnet godkendt i henhold til lov om Forbrugerklager fra juni 2003.
Det lyder meget salomonisk med en dommer som formand og to repræsentanter fra Forbrugerrådet samt en fra RID, charterselskaberne, og en fra DRF, Rejsebureauforeningen. Så kan det da ikke gå galt. Jo, det kan. Igen og igen.
En lovtekst kan fortolkes på mange måder, ellers var der ikke brug for jurister i dette land. I år har det været noget af en hård nyser at være vidne til de afgørelser, Ankenævnet har præsteret.
Er du forbruger, så klag, bare klag! Blev din drømmeferie et mareridt, klag! Lagde vejret hindringer i vejen, klag! Blev rejsen dyrere end de 350 kr. du har betalt for en flybillet til Wien, så klag! Kom du ikke en formiddag ind til Klaksvig på dit drømmekrydstogt til fra København til New York på grund af storm, så klag! Var New York ved at blive ødelagt en storm og uvejr, så du ikke kunne komme ud at løbe 42 km.,så klag.! Du har alle chancer for at få erstatning.
Gider du ikke forsikre dig for 20 kr. mod, at dit flyselskab krakker, når det har tilbudt dig billet til Rom for prisen på et par cowboybukser, så stil krav om, at andre skal betale 5 kr. for at sikre dig.
Se væk fra, at der er noget, der hedder force majeure, så som askeskyer og stormen Sandy i New York, der aldrig har været af en sådan styrke. Det kommer ikke dig ved, for du har betalt for at få lov at løbe marathon. Og så var det i øvrigt borgmester Bloomberg i New York, der af menneskelige og politiske grunde besluttede, at løbet skulle aflyses. Men pyt med ham. Han er også lige faldet som borgmester.
Jeg er fra Danmark. Pak mig ind i vat.
God weekend