Paveflyet fra airBaltic med Vatikanstatens flag tættest på kameraet efter landingen i Riga. Pressefoto: airBaltic.

Paven på vingerne med airBaltic

Pave Frans besøger i disse dage de tre baltiske lande, hvor han flyves mellem landene med en Airbus A220-300 fra lettiske airBaltic, der tirsdag flyver paven hjem til Rom.

Estland, Letland og Litauen fejrer i år at det er 100 år siden de blev selvstændige efter 1. Verdenskrig – dette er Pave Frans med sit besøg med til at markere. De tre baltiske lande var besat af det daværende Sovjetunionen efter 2. Verdenskrig og frem til 1991.

Klik for stort format. Pave Frans umiddelbart før han forlader airBaltic-flyet i lufthavnen i Riga. Foto: airBaltic.

Pavestaten har ikke sit eget Pave-fly, men Paven flyver oftest fra Rom med et særindrettet fly fra Alitalia. Det har rutenummeret AZ4000 og kaldenavnet Shepherd One (Hyrde Et).

Under sit besøg i de baltiske lande flyves paven og hans følge rundt med en Airbus A220-300 fra airBaltic. Flyet har registreringen YL-CSK, hvis nogen en dag skulle se det i en lufthavn.

Fra Vilnius i Litauen fløj paven med airBaltic-flyet til Riga i Letland og derfra til Tallinn i Estland. I morgen, tirsdag, transporterer flyet paven og hans delegation tilbage til Rom.

AirBaltic har foreløbig 12 Airbus A220-300 jetfly – før Airbus sidste år overtog den canadiske flyfabrik Bombardier, hed flytypen CS 300. Ved årets udgang er der endnu to A220-300 hos airBaltic, som den lettiske stat ejer lige over 80 procent af, mens danske Lars Thuesen har resten. Udover 12 Airbus A220-300 har airBaltic 11 Boeing 737 og 12 Bombardier Q400 NextGen.

I de otte første måneder af i år har airBaltic haft 2,7 millioner passagerer, 18 procent mere end samme tid sidste år. Selskabet har allerede bebudet, at det næste sommer åbner endnu en rute til Københavns Lufthavn – denne gang fra Estlands hovedstad, Tallinn.

Besøgte mindesmærker
Pave Frans ankom i lørdags til Litauen som start på sit fire dage lange besøg i de baltiske lande. Paven var de to første dage i det primært katolske Litauen inden rundturen fortsatte til Letland og Estland. Alle tre lande er i dag medlem af NATO – og i Litauens hovedstad, Vilnius, besøgte paven et frihedsmuseum, der under den sovjetiske besættelse var et KGB-fængsel, hvor hundredvis af fanger blev myrdet og tusinder sendt til fangelejrene i Sibirien, herunder mange katolske præster.

Paven besøgte også et mindesmærke ved den jødiske ghetto i Vilnius – kun nogle få hundrede af de over 200.000 jøder i Litauen overlevede den tyske besættelse under Anden Verdenskrig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pave Frans var sidst tæt på Danmark i 2016, hvor han landede i lufthavnen Malmø Sturup for blandt andet at deltage i fejringen af 500 året for reformationen ved besøg i Malmø og Lund.

Relaterede artikler:

Flyselskab fejrer passager nr. 1 million på ny flytype

Sætter pris på flyselskaber

Alitalia under konkursbeskyttelse