I 2022 modtog SOS International flest henvendelser fra seniorrejsende, der var blevet syge eller kommet til skade på en ferie, i september. Særligt et land fylder i statistikken over danske skader.
Det giver nogle andre muligheder for at komme til udlandet, hvis man ikke skal være tilbage på enten skolebænken eller en arbejdsplads, når sommeren går på hæld. Derfor vælger mange på 60 år eller derover at rejse på ferie i efteråret, der er højsæson for såkaldte seniorrejser.
Den tendens betyder dog også, at efterårsmånederne overordnet set er den tid på året, hvor flest seniorer får behov for en hjælpende hånd på ferien. Det fortæller SOS International, der driver alarmcentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland og yder assistance til rejsende ved skader eller sygdom.
Organisationens statistikker fra sidste år viser, at skadelidte med en alder på 60 år eller mere udgjorde 25 procent af det samlede antal nordiske sager, som blev indrapporteret til SOS Internationals alarmcentraler i 2022, og september blev desuden den måned, hvor flest seniorer blev syge eller på anden vis kom til skade på ferien.
Spanien er i top
Gran Canaria og andre destinationer i Spanien er populære blandt rejsende i aldersgruppen, og det afspejler sig i statistikken. Ifølge SOS International opstod 23,8 procent af alle skader hos danske seniorrejsende sidste år, da de opholdt sig i Spanien.
Det betyder, at Spanien afgjort var det land for flest ældre danske kom til skade. Det efterfølges af Tyrkiet, der med 9,6 procent af skaderne er på andenpladsen, mens ni procent sender Grækenland ind på en tredjeplads.
Italien indtager listens fjerdeplads med 6,4 procent af skaderne blandt de danske turister i aldersgruppen og på sidstepladsen finder man Thailand, hvor 5,8 procent af de skader, som danske turister indrapporterede til SOS International, opstod.
Rejsende kan blive overraskede
Opfordringen fra organisationen lyder, at rejsende inden en ferie bør sikre sig, at de har et gyldigt blåt sygesikringsbevis med i bagagen samt har sat sig ind i, hvorvidt en eventuel rejseforsikring dækker akut opstået sygdom samt i hvor lang tid den gælder.
”Det er desværre ikke alle, der er opmærksomme på, at rejseforsikringen typisk har en varighed på 30 til 60 dage, alt efter produkt. Nogle seniorer er væk i længere tid ad gangen, og det kan være en ubehagelig overraskelse, hvis det viser sig, at forsikringen ikke længere dækker, når man får brug for den,” forklarer Karin Tranberg, der er divisionsdirektør hos SOS International.
Seniorer eller andre, der lider af en kronisk sygdom, kan desuden have glæde af at få foretaget en medicinsk forhåndsvurdering inden afrejse. Ved en sådan bliver det vurderet, om sygdommen er dækket af forsikringen, hvis opstår behov for behandling på rejsen.
Relaterede artikler:
Dansk alarmcentral måtte hjælpe 7.000 turister