Flere danskere kører på bilferie i udlandet denne sommer, dermed falder antallet af danskere på bilferie i Danmark. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Trods rekordhøje benzinpriser: Flere kører på bilferie

Ny undersøgelse viser, at antallet af danske bilturister, trods skyhøje brændstofpriser, er højere i år end de foregående år. Dansk Bilferie sender denne sommer over 50.000 danskere på bilferie.

Applus Bilsyn har i en ny undersøgelse spurgt 1.276 danske bilister, i hvilket omfang de stigende brændstof- og forbrugerudgifter påvirker deres lyst til at tage på bilferie.

Hver anden bilist svarer, at bilferien i år bliver ”business as usual,” og at de ikke ændrer på deres rejsevaner for at reducere rejseomkostningerne. En ud af fire svarer ”ved ikke,” mens den sidste fjerdedel enten sparer lidt på hotel, mad eller andre fornødenheder undervejs.

Det skriver Applus Bilsyn i en pressemeddelelse. De 50 procent af de adspurgte danske bilister, der kører på bilferie denne sommer, er fem procent flere end i de foregående tre år, hvor bilsynsvirksomheden har gennemført en identisk undersøgelse.

En tendens man nikker genkendende til hos landets største kør selv-rejsebureau, Dansk Bilferie. I pressemeddelelsen fra Applus siger Lars Lyhne Jensen, kommerciel direktør og medejer af Dansk Bilferie, der ifølge egne oplysninger denne sommer arrangerer rejser for over 50.000 danskere.

”Det er præcis det, vi oplever. Efter to år med corona og tilbagegang sender vi i år mange flere familier på bilferie i udlandet. Vi har solgt 70 procent flere rejser sammenlignet med de samme uger i maj og juni for tre år siden. De fleste af vores kunder tager til Italien og Kroatien, og vi oplever ikke, at vores gæster går på kompromis. Folk har haft et opsparet behov for at rejse ud, siger Lars Lyhne Jensen.

Færre på bilferie i Danmark
Den voksende lyst til at køre ud i Europa afspejles også i tallene fra Applus Bilsyn.

”I 2020 og 2021 valgte henholdsvis 62 og 66 procent af de danske bilejere at køre på sommerbilferie i Danmark, i år er dette tal kun 34 procent. Frygten for corona er mere eller mindre væk nu, og så vil folk opleve andre himmelstrøg igen. Derfor tager flere af os i år til eksempelvis Tyskland, Frankrig og Sverige,” siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn, og tilføjer:

”Skal man sydpå, giver det god mening at vente med at tanke, indtil man når Tyskland, hvor benzinprisen er 3,5 kroner lavere end herhjemme.

Man bør reducere hastigheden, så bilen forbrænder mindre. En gennemsnitlig bil bruger 38 procent mere brændstof ved 110 km/t, end den gør over den samme afstand ved 80 km/t, viser en britisk undersøgelse,” siger John Gantzhorn.

Dyrere at leje bil
Vælger man at leje bil via et biludlejningsfirma, kan det hurtigt blive en dyrere fornøjelse end tidligere år, skriver forsikringsselskabet If i en pressemeddelelse.

Sidste sommer var den gennemsnitlige lejepris i forvejen 40 procent højere end i 2019, og ifølge brancheorganisationen for biludlejningsvirksomheder i Danmark, Dansk Mobilitet, der har sekretariat i Dansk Erhverv, er der yderligere turbo på prisstigningerne i år.

”Den gennemsnitlige daglige lejepris er steget 30 procent i forhold til sidste år. Manglen på mikrochips, stigende stålpriser og lange ventetider på reservedele gør, at langt størstedelen af biludlejningsselskaberne ikke kan få nok biler, og de er tvunget til at sætte prisen op, hvis forretningen skal løbe rundt. Vi ser endda, at nogle selskaber tager en vis andel af udlejningsbilerne ud af den samlede flåde for at bruge dem til reservedele,” siger Christoffer Greenfort, sekretariatschef i Dansk Mobilitet, i pressemeddelelsen fra If.

Hos biludlejningsvirksomheden Sixt genkender flåde- og indkøbsdirektør Per Henrik Brask udviklingen:

”Først COVID-19 og siden krigen i Ukraine har medført, at priserne er stigende og udvalget begrænset. Vi kan ikke få så mange biler, som vi gerne vil have. Vores kunder kommer ikke til at opleve, at vi mangler biler i Danmark, men man må forvente lidt ældre biler og lidt dyrere leje end normalt,” siger Per Henrik Brask.

Bilisterne kan komme i knibe
Forsikringsselskabet If forudser, at mange danskere kan komme i knibe, hvis ikke der vises ekstraordinært omhu.

”Bilferien kan let blive markant dyrere end normalt, der er rift om de færre udlejningsbiler. Det skaber også en ekstraordinær situation for os som forsikringsselskab i forhold til at skaffe låne- eller reservebiler til de kunder, som får brug for assistance, hvis deres bil bliver defekt på ferien, og de får brug for hjælp fra bilforsikringen,” siger Birgitte Ringbæk, kommunikationschef hos If Forsikring, der tilføjer:

”Tilkøb også relevante forsikringer hjemmefra, så man undgår at blive overrasket over pris og dækning ved bilafhentningen. Og vi anbefaler at filme bilen eller tage billeder hele vejen rundt om den ved overtagelsen, så man kan dokumentere over for biludlejningen, hvis der har været ridser eller buler på bilen, da man fik bilen udleveret.”

Forsikringsselskabet If peger også på mulige udfordringer, hvis man kører på ferie i egen bil. ”Hvis ens egen bil bryder sammen på bilferien, er der stor risiko for, at man skal vente længe på en reservedel, inden man kan komme videre,” siger Birgitte Ringbæk.

Relaterede artikler:

SOS International: Husk disse råd inden bilferien

Tårnhøje priser på udlejningsbiler

Rejsebureau sætter strøm til bilferien

Politiet snupper udlejningsbiler for vanvidskørsel

Ferieboligformidler får nødvendig ny millionkapital