Rejsebranchen atter utilfreds med Udenrigsministeriet

”Udenrigsministeriet burde sige det som det er… Det kan ikke være meningen at fraråde rejser til Sharm el-Sheikh og sige til danske turister i området, at de skal blive på deres hotel. Der må være samme fare ved at være der, som at rejse dertil.”



Det sagde Danmarks Rejsebureau Forenings direktør, Lars Thykier, søndag til Take Off. DRF har gennem weekenden været i dialog med udenrigsministeriet om situationen i Sharm el-Sheikh.



DRF er også i tæt dialog med Atlantis Rejser, den danske rejsearrangør som sammen med Apollo har flest gæster i Sharm el-Sheikh. Personale fra DRF har været stationeret hos Atlantis for at hjælpe bureauet. ”Atlantis har gjort det fremragende,” siger Lars Thykier.



Atlantis Rejser ønskede Udenrigsministeriet ville anbefale en evakuering. Dermed ville bureauets forsikring dække omkostningerne til den ekstraordinære hjemtransport – nu må Atlantis selv betale.



De første danske turister kom hjem efter selv at have skaffet billetter med Egyptair – søndag, i dag samt tirsdag gennemfører Atlantis og Apollo en luftbro.



IKKE SOVET I TO DØGN

”Jeg kan godt forstå, hvis vore gæster føler sig dårligt informeret. Men i en situation, hvor Udenrigsministeriet svigtede os, kunne vi ikke gøre det bedre. Vores rejseledere har ikke sovet i to nætter,” siger Atlantis’ produktchef, Ulla Jepsen, til Politiken.



FORARGET OVER MINISTERIET

Udenrigsministeriet fik stor kritik for at snorksove de første døgn efter flodbølgekatastrofen 2. juledag. Og nu kritiserer rejsebranchen atter ministeriet.



”Jeg er simpelthen så forarget på de nødstedtes vegne over Udenrigsministeriet. Hvis ikke ministeriet hjælper danskere strandet i et terrorhelvede med 88 dræbte, 200 sårede, hvornår er det så, ministeriet hjælper?,” spørger Atlantis’ produktchef, Ulla Jepsen.



Omkring 900 danske turister befandt sig i området – 700 på rejse med Atlantis. ”Det er en kæmpeopgave at få 800-900 mennesker hjem. Udenrigsministeriet skulle bare have sagt ”evakuer danskerne.” I det øjeblik skal SAS stille med fly. SAS ventede på ministeriet, men meldingen kom aldrig,” siger Ulla Jepsen.



UDENRIGSMINISTERIET AFVISER KRITIKKEN

I Udenrigsministeriet siger kontorchef Tom Nørring, at den aktuelle sikkerhedssituation i Egypten ”ikke tilsiger en evakuering.”

Udenrigsministeriets hjemmeside skriver bl.a.: Udenrigsministeriet har i sin rejsevejledning for Egypten gennem længere tid gjort opmærksom på risiko for terrorhandlinger i landet. Alligevel har rejseselskaberne vurderet, at det var rigtigt at sælge rejser til landet i stort tal. Desværre har det nu vist sig, at risikoen var reel. I denne situation forekommer det naturligt, at rejseselskaberne hjælper deres kunder med at fremskynde hjemrejsen.”



REJSEVEJLEDNINGS-KONCEPTET HOLDER IKKE

DRF’s direktør Lars Thykier siger generelt: ”Ministeriets rejsevejledninger må snarest revideres. Konceptet holder ikke. Det giver f.eks. ingen mening, at ministeriets rejsevejledning stempler hele Indonesien som farligt.”



Hos Profil Rejser, Danmarks største turoperatør, siger adm. direktør, Jahn Schapiro, at Profil ikke har gæster i Sharm el-Sheikh. ”Men vi har krydstogter på Nilen, klassiske rundrejser og Cairo citybreak, men indtil nu har vi ikke hørt fra bekymrede gæster,” siger Jahn Schapiro.

Skrevet af